Tyylikästä aurinkosähköä rakennetaan Jyväskylässä

Tämän vuoden Aurinkovirta-osallistujan Jussin aurinkosähkövoimala rakentuu hyvää vauhtia Jyväskylässä.

Aurinkovoimalan suunnittelu alkaa keväällä

Jussin voimalan ideointi ja suunnittelu alkoi maaliskuussa 2020. Jussi toimitti suunnittelua varten suuren kasan valokuvia, joka aina auttaa suunnittelussa sekä perustiedot kohteesta. Hän kertoi tarkasti mitä halutaan ja mitä kohteessa aiotaan tehdä.

Tässä kohteessä lähtötietoina olivat mm.:

* sähkönkulutus alle 10000 kWh vuodessa
* tuntikohtaiset sähkönkulutustiedot edelliseltä kalenterivuodelta
* öljylämmitys, joka on vaihtumassa maalämpöön
* talon harja on pohjois-etelä -suunnassa, jolloin paneeliltu tulevat itään ja/tai länteen
* 25 asteen konesaumakatto

Yleensä aurinkosähkövoimalaa varten ei Suomessa tarvita toimenpidelupaa, mutta tässä tapauksessa Jyväskylän rakennusvalvonta oli eri mieltä kadun puoleisen länsilappeen paneeleista. Tässä tapauksessa päädyttiin itälappeen hyödyntämiseen ensin ja länsilape lupineen jätettiin myöhemmässä vaiheessa toteutettavaksi.

Jussin rakennus sijaitsi Jyväskylän arvokkaalla SÄILYKE-alueella, jossa kadun puolen lappeen paneelistolta edellytetään toimenpidelupaa.

Aurinkopaneelien valinta ja toimitus

Joka tapauksessa myös pihan puolen paneelisto, josta päätettiin aloittaa, haluttiiin tehdä erityisen tyylikkäästi. Tässä tapauksessa päädyttiin ”mustiin” Heckert NeMo 60M 2.0 320 Black Edition -yksikide aurinkosähköpaneeleihin.

Projektin 14 aurinkopaneelia saapuivat vaakatasoon pakattuina tukun omassa pakkauksessa. Paketin päällä on päällelastauksen kieltävä kartio. 27 monikerrat tulevat osallistujalle pystyasennossa tehtaan alkuperäispakkauksessa.
Mustat aurinkopaneelit odottavat autotallissa asennusta. Osallistuja on keksinyt tavan siirtää 300kg painoista kuormalavaa.

Telineen rakentaminen alkaa

Kun käytetään mustia aurinkopaneeleita niin myös telineen pitää olla yhtä tyylikäs. Aurinkopaneeleita kannattelevat alumiiniprofiilit voidaan myös hankkia mustaksi eloksoituuna. Samoin aurinkopaneelikiinnikkeet sekä profiilien muoviset päätytulpat.

Aurinkopaneelien asennusprojekti alkoi maassa profiilien jatkamisella ja konesaumakaton Schletter 503VA -puristinten esiasennuksella alumiiniprofiileihin.

Aurinkopaneelien alla oleva paneeliston alin profiili näkyy maahan, joten se on kokonaan mustaksi eloksoitua alumiiniprofiilia. Koska tämän mustan profiilin hinta on lähes kaksinkertainen niin piilossa olevat profiilit tehdään hopeanvärisestä normaalista profiilista ja vain päihin käytetään mustaa.

Profiilien asennus sujui tällä suhteellisen jyrkällä katolla kahden lapetikkaan, turvaköysien ja -valjaiden sekä lumiesteiden avustamana.

Kiinnitysteline katolle asennettuna. Mustat profiilit sulautuvat katon väriin.
Alumiiniprofiilit ovat kiinni jokaisessa peltikaton saumassa, lujuuslaskennan ilmoittaman kiinnitystarpeen toteuttamiseksi käytännössä.
Kiinnitysteline edestä kuvattuna.

Kaapelien suojaputkien asennus

Kun teline on asennettu, seuraava työvaiheena tulee olla DC-kaapeleita suojaavien sähköputkien asennus. Tässä kohteessa päädyttiin viemään molempien paneelistojen DC-kaapelit vahvassa 40mm alumiinisessa JAPP-putkessa puolen lappeen yli rakennuksen pohjoispäätyyn, josssa invertteri sijaitsee. Alumiiniputki on kiinnitetty peltikaton saumoihin samoilla puristimilla kuin telinekin.

Suojaputki alkaa peneeliston yläosasta. Profiilin alta paista pienempi suojaputki, joka vie DC-kaapelit alemman paneeliston alle suojattuna.

Alumiiniputken päät on katkaisun jälkeen tasoitettu esim. putkijyrsimellä ja vasta sileän putken päähän on asennettu kuvassa näkyvät valkoisesta muovista tehdyt putkenpäätteet.
Pitkät pultit tukevat putkea saumoissa kiinni olevissa kiinnikkeissä.
Suojaputki menee päätyräystään yli valmiin alumiiniputken 90 asteen kulman avulla. Päätysaumaan olisi mahdollisesti voinut laittaa vielä yhden puristimen.
Putki tulee alas pohjoispuolen päätyseinää pitkin ja DC-kaapelit menevät betoniseinän läpi autotalliin.
Myös paneelistosta toiselle tulevat DC-kaapelit tulee suojata. Tässä suojaus on tehty 25mm alumiinisella JAPP-putkella. Määräysten mukaan DC-kaapeleiden metalliset suojaputket on myös kytkettävä maadoitukseen.

Invertteri sijoitus autotalliin

SMA Sunny Tripower 3.0 – 6.0 ja 8.0 – 10.0 invertteri voidaan IP65 luokituksensa perusteella sijoittaa sekä ulos että sisälle. Nykyään suosittelen tasalämpöisempää sisätilaa ulkoasennuksen sijaan. Paras paikka olisi puolilämmin tila, joka ei mene pakkasen puolelle, mutta ei myöskään helteinen aikana ole liian kuuma.

Invertterille löytyi paikka autotallin seinästä muutamaa hyllyä lyhentämällä.

Yleensä, kun Aurinkovirta-osallistujat tekevät asioita, puolinaisiin ratkaisuihin ei tyydytä. Tässäkin 40mm alumiiniputki sai saman värin kuin peltikatto ja putki sulautuu nyt katolle täydellisesti.

Aurinkopaneelien asennus

Kun suojaputket on asennettu niin suojaputkiin ja paneeliston alle voidaan vetää PV1-F -tyyppinen kaksoiseristetty DC-kaapeli tavalla, joka minimoi SFS 6000 -vaatimusten mukaan johdinlenkit ja pienentää sitä kautta ylijännitevaurioiden syntymisen riskiä. Väärin tehty DC-kaapelointi indusoi sopivaan paikkaan iskeneestä salamasta jopa 100x suuremman ylijännitteen kuin oikein tehdyssä asennuksessa indusoituisi.

Tässä aurinkopaneelit asennettiin kahteen kenttään, koska katolla olevat lumiesteet haluttiin säilyttää.

Heckert NeMo 60M 2.0 320 Black Edition -aurinkosähköpaneelit sivukuvassa.
Heckert NeMo 60M 2.0 320 Black Edition -aurinkosähköpaneelit alaviistosta kuvattuna.

Tyylikäs lopputulos Jyväskylässä Jussin työmaalla. Ei voi muuta sanoa.