Lukkosaumakatto

Aurinkopaneelien asennukseen lukkosaumapeltiä käyttävälle peltikatolle eli lukkosaumakatolle käytetään tälle kattotyypille suunniteltuja suomalaisia lukkosaumatun peltikaton kiinnikkeitä ja näiden päällä olevaa Schletterin kiinnitystelinettä. Tässä telinetyypissä kattokiinnitys hoidetaan lukkosaumapellin saumaan kiinnitettävien teräksestä valmistettujen puristinten avulla. Puristinten valinta tapahtuu suunnitteluprosessin kuluessa osallistujan toimesta yhteistilauksen vetäjän avustuksella.

Lukkosaumakatosta on selvitettävä lukkosaumapeltiin liittyvät tiedot:

  1. kahden lukkosauman välinen etäisyys (mm), tyypillisesti tämä on puolen metrin luokkaa, tietoa käytetään puristinten määrän sekä kiinnityksen lujuuden laskentaan
  2. lukkosauman korkeus (mm), eri valmistajien lukkosauman korkeus vaihtelee, tiedon avulla valitaan oikea puristin kyseistä lukkosaumapeltiä varten

Lukkosaumatun peltikaton puristimen tulee olla sellainen, että sen puristava kynsi kääntyy ja kiinnittyy peltikaton lukkosauman alapuolelle, tarjoten hyvän pidon ylöspäin suutautuvaa vetoa vastaan. Tällaisia puristimia löytyy kahdelta suomalaiselta valmistajalta.

Puristin kiinnitetään lukkosaumakaton saumaan kiristämällä sen puristava kynsin kahdella tai neljällä M8 pultilla. Tarvittava mitoitus tapahtuu puristimen valmistajan tietojen sekä Schletterin laskentaohjelman tiedot yhdistämällä. Tämä kertoo tarvitaanko puristin jokaiseen vain joka toiseen peltikaton saumaan.

Seuraavissa kuvissa esitellään yhtä lukkosaumakatoilla käytettävää puristinta tarkemmin.

Lukkosaumapuristimessa on teräksestä valmistetut runko ja kynsiosa. Teräksinen puristin on käsitelty maalaamalla. Puristimeen voi teettää joko pyöreän tai soikean reiän profiilin kiinnittämistä varten.
Alumiiniprofiili kiinnitetään profiilin uraan nelikulmapultin avulla.
Lukkosaumapuristin sivulta kuvattuna. Profiilin kiinnityspultti kiristetään laippamutterin avulla.

Seuraavissa kuvissa esitellään toista lukkosaumakatoilla käytettävää puristinta asennuskuvien avulla puristimen sovittamisesta valmiiseen aurinkopaneelistoon.

Kiinnike sopii katolle ja on vastaavan muotoinen lumiesteen kanssa.
Kuvan vastakappale on liian matala, eikä ylety sauman yli. Kuvassa näkyy vastaava lumiesteen osa, joka on oikean korkuinen. Puristin tulee valita lukkosauman mittojen mukaan.
Lumiesteen kiinnikkeessä on pieni pokkaus ja kynsi ylettää peltisauman alle, samalla kun ruuvi menee sauman yli. Aurinkopaneelien kiinnikkeessä pyritään samaan.
Päätykiinnikkeet asennettiin ensimmäisenä ja niiden paikat mitattiin tarkkaan. Kiinnikkeiden reikien etäisyydet toisistaan määräytyvät aurinkopaneelin mittojen mukaan.
Kiinnikkeiden 11 mm halkaisijan reikää käytettiin kiinnikkeiden asemoinnissa. Pitkä reikä antaisi enemmän asennustoleranssia. Ainakin osa puristinvalmistajista antaa asiakkaan valita reiän muodon.
Kolme riviä jo asennettu ja neljännessä rivissä on linjalanka paikallaan ja rivi odottaa keskimmäisten puristimien asennusta.
Kiinnikkeen sivuprofiili.
Kiinnike ylhäältäpäin kuvattuna.
Kaikki kiinnikkeet asennettuna.
Kiinnikkeiden jälkeen asennettiin alumiiniprofiilit ja DC-kaapelointi ja näiden päälle aurinkopaneelit.
Valmis aurinkopaneelisto näyttää selkeän tyylikkäältä.

Tämän osion kuvat ovat Aurinkovirta-yhteistilauksen osallistujan ottamia valokuvia, jotka osallistuja antoi teksteineen ystävällisesti käyttöön. Tekstejä on hieman muokattu. Kiitos!

Konesaumatun peltikaton kiinnitys

Tutustu myös konesaumatun peltikaton kiinnitystapaan, koska sille kiinnitystelineen asennus on hyvin lähellä lukkosaumakaton kiinnitystelilneen asennusta: http://www.aurinkovirta.fi/aurinkosahko/aurinkovoimala/kiinnitysteline/konesaumattu-peltikatto/

Huomioitavaa

Tämä kuvaus on laadittu esittelemään lukkosaumakaton  kiinnityksen pääperiaatteita, mutta ei ole tarkoitettu asennusohjeeksi.

Puristimen pulttien, aluslevyjen ja mutterien tulee olla joko kuumasinkittyjä tai ruostumatonta (A2) terästä.

Tämä sivu on päivitetty 22.2.2018 / VM