Tiilikatto

Aurinkopaneelien asennukseen tiilikatolle käytetään tälle kattotyypille suunniteltua tiilikaton kiinnitystelinettä. Tässä telinetyypissä kattokiinnitys hoidetaan tiilen alle kiinnitettävien paksusta ruostumattomasta teräksestä valmistettujen tiilikattokoukkujen avulla. Näitä koukkuja kutsutaan myös S-koukuiksi tai informaalisti majavanhänniksi.

Tiilikattokoukun muodon tulee olla sellainen, että kun siihen kohdistuu aurinkopaneelien ja lumen paino, koukku hieman nousee tiilen pinnasta eikä painu alas ja vahingoita tiiltä. Koukun tulee myös palautua muotoonsa, kun esim. lumen paino koukun päältä häviää. Tällainen koukku on esim. Aurinkovirta-projekteissa käytettävä Schletterin 8x35mm ruostumattomasta (A2) teräksestä valmistettu tiilikattokoukku.

Koukku kiinnitetään kattotuolin yläpaarteen kohdalle korotuslevyn päälle kahdella 100-140mm puuruuvilla. Korotuslevynä käytetään mielellään säänkestävää vaneria. Tällä korotus- ja tukilevyllä tiilikattokoukku nostetaan sellaiselle korkeudelle, että tiilikattokoukun katon suuntainen osa tulee ulos kahden tiilen välistä koskettamatta kumpaakaan tiiltä.

 

Ensimmäisiä työvaiheita on avata ne tiilirivit, joihin tiilikattokoukut tulevat ja asentaa näille riveille korotusvaneri, jonka tarvittava paksuus on etukäteen mitattu.
Tiilikattokoukkujen alle jäävät tiilet viedään maan pinnalle, jossa niistä hiotaan kulmahiomakoneen timanttilaikalla osa pois, jotta koukku pääsee kahden tiilen välistä kulkemaan.
Tässä toinen tiilen hiontatyyli, jossa on otettu enemmän materiaalia pois.
Tiilikattokoukussa kuusi eri mahdollista paikkaa kahdelle ruuville. Tiilikattokoukku kiinnitetään kattotuoliin kahdella pitkällä puuruuvilla.
Tiilikattokoukkuja asennettuna tukivanerin päälle.
Sitä mukaa kuin koukkuja asennetaan ylempi tiili voidaan vetää alas juuri asennetun tiilikattokoukun päälle.
Kun tiilikattokoukut on asennettu voidaan kiinnittää vaakasuuntaiset profiilit koukkuihin. 1-kerrostelinettä käytettäessä aurinkopaneelit asennetaan pystyasentoon näiden vaakasuorien profiilien päälle.
2-kerrostelinettä käytettäessä pystyprofiilit kiinnitetään vaakaprofiilien päälle ja aurinkopaneelit asennetaan vaaka-asentoon näiden pystysuorien profiilien päälle.
2-kerrostelineessä aurinkopaneelit asennetaan vaaka-asentoon pystyprofiilien päälle.

Tiilikattokiinnityksen osat

Schletter 101005-000 Rapid2+ Max -tiilikattokoukku

Schletter 101005-000 Rapid2+ Max -tiilikattokoukku sekä koukun kanssa käytettävä puuruuvi.

Huomioitavaa

Tämä kuvaus on laadittu esittelemään tiilikattokiinnityksen pääperiaatteita, mutta ei ole tarkoitettu asennusohjeeksi.

Tämä sivu on päivitetty 16.2.2018 / VM