Suojaputket

Seuraavassa on ohjeita alumiinisten suojaputkien käyttöön aurinkosähkövoimaloiden DC-kaapeleiden suojaamisessa.

1 Mitä ja miksi suojataan

DC-kaapelit on suojattavat suojaputkella aurinkopaneeliston kulmalta invertterille asti, koska DC-kaapelin eristeen vioittuminen johtaa oiko- tai maasulkuun ja sitä kautta mahdollisesti tulipalon aiheuttavan valokaaren. Ulkona ja tiloissa (maatilat ym.), joissa on kaapeleillle vaarallisia eläimiä, kuten rottia, oravia, ym. kaapelit on suojattava metallisella putkella.

Syy tämän ohjeen kirjoittamiseen:

Kun alumiininen suojaputki asennetaan niin suojaputki on asennettava niin huolellisesti, ettei suojaputki itsessään vahingoita sen suojaamaa DC-kaapelia. Esim. kun putki katkaistaan niin katkaisussa syntyvät purseet on poistettava, etteivät nämä pitkänkään ajan kuluessa vahingoita kaapelin eristeitä, kun kaapeli liikkuu.

2 Millä suojataan

Aurinkovoimalan DC-kaapeleita suojataan ensisijaisesti alumiinisilla suojaputkilla, sähköasennusputkilla, ns. JAPP-putkilla. Yleensä käytetään 20mm ja 25mm JAPP-putkia, mutta myös 32mm ja 40mm JAPP-putkia voidaan käyttää. Alumiiniputki kestää auringon UV-säteilyä aurinkovoimalan odotetun 30 vuoden kestoiän. JAPP-putket myydään 3m pätkissä.

  • 20mm putkeen mahtuu 2 6mm2 DC-kaapelia.
  • 25mm putkeen mahtuu 2 6mm2 DC-kaapelia ja 6mm2 tai 16mm2 kevi
  • 32 ja 40 putkeen mahtuu useampi DC-kaapeli ja kevi

Sisällä alumiiniputki voidaan korvata muovisella sähköasennusputkella, jäykällä tai taipuisalla, jos ympäristö ei muuten vaadi vahvempaa suojaamista metalliputkella.

3 Mitä kautta suojaputki yleensä vedetään

Yleensä suojaputki vedetään aurinkopaneelien kiinnitystelineen alta harjapellin tai harjatiilen alle ja sitä kautta rakennuksen päätyyn ja siitä alas invertterille.

Konesaumakatolla ja lukkosaumakatolla suojaputki vedetään yleensä päätyräystään yli taivuttamalla alumiiniputki sopivalle mutkalle.

4 Miten suojaputki tehdään

Suojaputki muodostuu sekä suorista että mutkalle väännetyistä alumiiniputken segmenteistä, jotka yhdistetään toisiinsa alumiiniputken jatkomuhveilla. 90 asteen kaaria saa nykyään myös valmiina.

25mm JAPP-putki: https://www.onninen.fi/purso-sahkoasennusputki-met-purso-japp25-alumiiniputki-3m/p/AAA635

Jatkomuhvi (25mm putkelle): https://www.onninen.fi/purso-jatkomuhvi-metalli-purso-japh25-al-putkelle/p/AAA662

90 asteen kaari (25mm putkelle): https://www.onninen.fi/purso-suojaputken-kaari-metalli-ppuk-25-100/p/CNO343

Alumiiniputki tulee päättää muovisella putkenpäätteellä.

Putkenpääte (25mm putkelle): https://www.onninen.fi/allplast-putkenpaate-allplast-japp-25-jpp-25-jp-25-plm-/p/AAA807

6 Miksi ja miten alumiiniputki maadoitetaan

Aurinkovoimalan DC-kaapeleita suojaava alumiiniputki tulee maadoittaa. Vaatimus on SFSS 6000 -sähköturvallisuusstandardissa. Maadoituksen avulla DC-kaapelin vioittuessa sähköllä on turvallinen reitti maahan.

Yleensä maadoitus tehdään putken toisesta päästä. Maadoitus tehdään esim. yhdistämällä putki luotettavalla tavalla aurinkopaneelien kiinnitystelineeseen. Tähän tarkoitukseen on olemassa maadoitusvanteita. Maadoitusvanne kytketään esim. 6mm2 kevillä alumiiniprofiiliin tai Schletter-Dehn -maadoitusliittimen pultin kannan alle. Tämän kevin molempiin päihin laitetaan kunnollinen kaapelikenkä.

Maadoitusvanne (20-25mm putkelle): https://www.onninen.fi/obo-bettermann-maadoitusvanne-obo-927-1-putkille-3-8-11-2-va/p/ABZ464

6 Miten alumiiniputki katkaistaan

Alumiiniputki katkaistaan rautasahalla.

Tai metallin katkaisuun tarkoitetulla vannesahalla, jos sellainen on. Alumiiniputkea ei kannata katkaista putkileikkurilla, koska putkileikkuri painaa pehmeän alumiiniputken suun sisään päin. Alumiiniputkea ei katkaista kulmahiomakoneella, koska se höyrystää alumiinia.

Kun alumiiniputki on katkaistu niin terävät reunat putken ulko- ja sisäpuolelta tulee poistaa esim. purseenpoistotyökalulla tai viilalla, puukolla ja hiomapaperilla. Terävät reunat saattavat vahingoittaa DC-kaapelin eristettä ja tästä voi seurata valokaari ja sitä kautta tulipalo. Tämän takia tämä vaihe putkien käsittelyssä on kriittinen.

Purseenpoistotyökalu (halpa): https://www.biltema.fi/tyokalut/kasityokalut/muut-kasityokalut/purseenpoistotyokalu-2000018053

Putkijyrsin (hyvä) (PUTKIJYRSIN RIDGID 127 6-40mm 34965): https://www.onninen.fi/ridgid-putkijyrsin-ridgid-127-6-40mm-34965/p/AAN564

7 Miten mutka alumiiniputkeen taivutetaan

Alumiiniputki taivutetaan halutulle mutkalle laittamalla putken päälle metallinen taivutusjousi ja putkea väännetään mutkalle esim. polvea vasten. Kovin tiukkoja mutia ei voi vääntää vaan putki nurjahtaa kasaan. Tällöin on aloitettava alusta. Mutka voidaan taivuttaa taivuttamalla kaksi palaa, sahaamalla ylimääräinen pois ja yhdistämällä osat jatkomuhvilla. Yritä taivuttaa vain riittävän pitkää putkea, esim. 1m pituista putkea ja suosiolla leikkaa taivutuksen jäälkeen ylimääräiset osat putkesta pois.

Netistä löydettyä: ”Ja taitos ei sitten koskaan tule siihen kohtaan mihin sen haluaa. Vain putkimiehet osaavat taivutella putkia siten, että taitokset tulevat täsmälleen oikeisiin kohtiin, varsinkin jos yhteen putkeen pitää saada useita mutkia. Sähkömiehillä ei tätä taitoa ole, koska sitä ei heille opeteta. Sähkömiehen tapa taivutella on, että taivutetaan summa mutikassa jostain kohtaa, katkaistaan ylimääräiset pois ja liitetään putket jatkopaloilla toisiinsa.”

90 asteen kaaria saa nykyään myös valmiina.

Alumiiniputken taivuttamisesta löytyy netistä amerikkalaista materiaalia pilvin pimein.

8 Miten alumiiniputki kiinnitetään seinään

Alumiiniputki kiinnitetään seinään ns. ohmi-kiinnikkeellä tai putkikiinnikkeellä. Valitse sopiva materiaali: alumiini, sähkösinkitty teräs tai ruostumaton teräs (A2).

Ohmikiinnike (25mm putkelle): https://www.onninen.fi/obo-bettermann-putkikiinnike-obo-605-al25-alki-100kpl/p/ACL447

Putkikiinnike (25mm putkelle): https://www.onninen.fi/sormat-putkikiinnike-sormat-kopi-pk-21-24-29mm-zn-50kpl/p/ANU025

9 Miten alumiiniputki kiinnitetään aurinkopaneelien kiinnitystelineeseen

Alumiiniputki kiinnitetään aurinkopaneelien kiinnitystelineeseen alumiinista tai ruostumattomasta (A2) tai haponkestävästä (A4) teräksestä valmistettujen kiinnitystarvikkeiden avulla. Sekä kiinnikkeen että sen ruuvien tulee olla näitä materiaaleja.

Käytetty kiinnitysosa voi olla pantatyyppinen, rosterinen nippuside, rosterinen letkunkiristin tai putkikiinnike, ym. ym.

Putkikiinnike (25mm putkelle): https://www.onninen.fi/sormat-putkikiinnike-sormat-kopi-pk-21-24-29mm-rst/p/ANU034