Rahastukset

Listaan tälle sivulle tietoja eri verkkoyhtiöiden ja eri kaupunkien rakennusvalvonnan perimistä maksuista. Nämä tiedot ovat tuleet eri puolelta Suomea yksityisten ihmisten ilmoittamina. Jos tiedot eivät enää pidä paikkaansa tai tiedät jonkun uuden verkkoyhtiön, joka perii maksuja, ilmoita niistä minulle: http://www.aurinkovirta.fi/yhteystiedot/.

Verkkoyhtiöiden perimät aurinkoähkön mikrotuottajan maksut ovat luultavasti laittomia 0,07 snt/kWh tuotannon siirtomaksua lukuunottamatta. Raksennusvalvonnan maksut ovat vähintääkin kyseenalaisia tilanteessa, jossa maankäyttö- ja rakennuslain mukaan toimenpidelupaa saisi vaatia vain kaupunkikuvaan suuresti vaikuttavilta asennuksilta. Mielestäni tämä on vähintääkin epäeettisiä tilanteessa, jossa kaikkien pitäisi olla mukana  ilmastonmuutoksen torjunnassa ja tukea siihen liittyviä toimia, eikä rangaista niistä.

Seuraava lista on ”suurin maksu ensin” -järjestyksessä.

Verkkoyhtiöiden perimät mittarinvaihtomaksut ym. aurinkosähkötuottajilta

 1. 2015: Mäntsälän sähkö on ajatellut tehdä aurinkosähköstä hieman kalliimpaa ja asiakkaan kysymykseen pitääkö hänen asennuttaa turvakytkin 9kVA invertterin avulla toteutetulle aurinkosähköjärjestelmälle vastauksena oli ei ja seuraavana päivänä olivat asentaneet 80A pylväsvarokekytkimen ja lähettäneet siitä asiakkaalle 400 euron laskun sen lisäksi että laskuttivat 40 euroa mittarin uudelleenohjelmoinnista.
 2. Toukokuu 2017: Kävin eilen Keminmaan energialaitoksella tekemässä myyntisopimuksen, mutta hinta on mittarin vaihdolle edelleen 305 euroa. Joulukuussa 2018 tuli ilmoitus, että Keminmaan Energia on palauttanut niille mittarinvaihtoasiakkailleen nämä 305 eur maksut, joilta niitä on peritty.
 3. Pari vuotta sitten (2017): Parikkalan valo on aikaisemmin veloittanut mittarin vaihdosta 300 euroa, onko tietoa onko tämä jo poistettu?
 4. 2017: Paneliankosken voima on laskuttanut 20 asiakkaaltaan 200 euroa mittarin vaihdosta. Energiavirasto on 20.2.2018 tehnyt päätöksen, että verkkoyhtiön tulee palauttaa 31.12.2013 jälkeen perityt mittarinvaihtomaksut 3kk kuluessa kaikille asiakkailleen, joilta näitä on laittomasti peritty.
 5. 2017: Sähkön siirto tulee Kokemäen sähköltä. Mittarin vaihdosta velvoitettiin 190 €.
 6. 2016: Teuvo: Muistaakseni mittarin vaihto maksoi 150€ Loisteella.
 7. 2017: Tampereen verkkoyhtiö perii 100 euron maksun mittarin vaihdosta.
 8. 2017: Asumme Vaasan Sähkön / Vaasan Sähköverkon alueella ja yhtiö ilmoitti, että uuden sähkökaapin asennuksesta veloitetaan 65 €.
 9. 2017: Savon voiman verkkoyhtiö veloittaa mittarin vaihdosta muutamia kymppejä.
 10. 2018: Alajärvi, Alajärven Sähkö, veloittaa mittarin asennuksen työt. Kuten myös siirtomaksua myydystä sähköstä.
 11. Myös Oulun ympäristössä oli joku, joka veloitti tästä, olisiko ollut Raahessa?
 12. 2016: Caruna ei veloita mitään. Kesäkuussa tulee 2 vuotta asennuksesta. Niin asutaan Kaarinassa. – Vahvistaako joku, ettei Caruna peri edes tuotannon siirtomaksua?

Seuraavassa listassa on esitelty rakennusvalvonnan perimiä maksuja aurinkosähkön rakentamiseen liittyen. Lista ei ole kovin kattava, koska näistä harvoin valitetaan tänne päin.

Rakennusvalvonnan perimät maksut aurinkosähkötuottajilta

 1. 2018: Vaasan kaupunki määräsi 5 naapuria kuultavaksi paneelien asennuksesta. Yksi naapuri oli jopa kadun toisella puolella, sillä puolella, jonne ei tule näkymään yhtään paneelia, ei edes ruuvin kantaa. No, nyt on naapurit kuultu ja kaikki suhtautuivat positiivisesti. Viime viikolla jätin toimenpide luvan Vaasan kaupungille ( 280 €).  Tarina jatkui myöhemmin: Taas yhtenä uutena yllätyksenä oli se että toimenpideluvan hinta piti olla 280 €, mutta se oli 340 €. Siihen oli lisätty 60 € ”Työnjohtajan ilmoituksen käsittely
 2. 14 paneelia mökin katolle katon lappeen suuntaisesti. 2017 lopulla: Kokemäen kaupunki laskutti rakennuslupamaksun 80 €, vaikka ei käynyt kertaakaan edes paikalla. Mökki ei ole kaava-alueella.