Poraohjuri

Poraohjuri

12mm ankkuripulttien asentamisessa on tärkeää, että 12mm pultin vaatima 8,5mm alkureikä (70% pultin halkaisijasta) porataan kohtisuoraan kattopeltiä vastaan.

Aurinkovirran ensimmäisenä vuotena noin 30% pulteista porattiin käsivaralta porattaessa vinoon ja ne piti vääntää käsin suoraan. Ongelma ratkesi nykyään 82 vuotiaan isäni rakentaman poraohjurin avulla. Hän ymmärsi, että tarvitaan työkalu täydellisempien reikien poraamiseen ja kehitti tämän työkalun ensimmäisen version.

Poraohjuri 1 ja 2

Ensimmäinen poraohjuri 1 on säädettävä, jolloin sitä voidaan käyttää tiilikuvioisella peltikatolla. Tässä poraohjurissa on käytettävä paksua itsetehtyä poranterää, joka on tehty akselista, johon on kuumentamalla upotettu lyhyt 8,5mm metalliporan terä. Tätä terää on teroitettu itse muutamaan kertaan viimeisten 8 vuoden aikana.

Poranterä tähän on tehty 15mm akselista, poraamalla akselin päähän reikä ja lämmittämällä akselia ja upottamalla siihen 8,5mm metalliterä. Tällä poraamalla saa alkureiän ja porausta saa ja joutuu syventämään esim. vaikka Biltemasta löytyvällä 8mm poranterällä tarvittavaan syvyyteen, joka löytyy yleensä roofplan-dokumentin sivulta, joka on merkitty sivunumerolla 10, kohdasta ”Screwing depth of the wood screws”. Tämä vaihtelee yleensä 88-120mm välillä, mutta syvyys on tarkistettava omasta suunnitelma/roofplan-laskelmasta.

Oikeassa alakulmassa on poraohjuri 2, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi kattotuolin yläpaarteen alapintaan ja sillä voidaan porata 6mm alkureikä kattotuolin läpi alhaalta ylöspäin.

Oikea käyttöasento

Poraohjuri 1 oikea käyttöasento. Kuva: Noora Hasu.

Väärä käyttöasento

Poraohjuri 1 väärä käyttöasento yleisesti, mutta toimii kuitenkin kuvan kattoprofiilin kanssa: Kuva Noora Hasu. Veikkaan, että tekijä on ajatellut telinettä käytettävän nimenomaan 90 astetta tämän kuvan asennosta käännettynä.

Poraohjuri 3

Lappeenrantalaisen osallistujan rosterista hitsaama poraohjurin Rolls-Royce. Metalliputkea on sittemmin lyhennetty, että sillä voidaan helpommin porata reikä loppuun asti 390mm pitkällä 8,5mm poranterällä.

Poraohjuri 4

Poraohjuri 4 on Jukan esittelemä, luultavasti palahuopakatolle suunniteltu ja toteutettu elegantin tyylikäs poraohjuri.

Poraohjuri 5

Kuvassa on Kyöstin tekemä metallinen poraohjuri, jota on käytetty Rasa 17 -aurinkosähkövoimalan kattotyömaalla: https://yle.fi/uutiset/3-8758363

Tässä poraohjurissa näyttää olevan metallilaatta, jonka päälle voi painaa jalkansa ja yhden hengen voimin pidellä ohjuria jalalla ja porata kasin käsin samaan aikaan. Kahta ensimmäistä ohjuria ainakin joutuu kohtalaisen jyrkällä katolla pitämään kiinni apupojan kätösin.

Poraohjuri 6

Mikan tekemä poraohjuri.

Poraohjuri 7

Matti kirjoitti 1.6.2016: ”Tässä yksinkertainen ohjuri. Pylväsporakoneella reikiä tiukkasyiseen parrunpätkään. Tällä viime kesänä 120 reikää peltikattoon.”

Poraohjuri 8

2020 kevään osallistuja kertoo huopakatolla käyttäneensä Finnpullet Porausteline -laitetta porakoneeseen kytkettynä poraohjurina.

https://finbullet.fi/product_details.php?p=493

Poraohjuri 9

Vuoden 2021 mallinen Schletteri-osista rakenenttu purettavissa ja koottavissa oleva poraohjuri. Toimii 305mm x 8,5mm poranterän kanssa hyvin.

Poraohjuriin on kuvanottohetken jälkeen lisätty profiilien päätytulpat, jotta ohjuri näyttää vähän viimeistellymmältä.

Poraohjuri 10

2020 kevään osallistuja kertoo huopakatolla käyttäneensä Finnpullet Porausteline -laitetta porakoneeseen kytkettynä poraohjurina.
https://finbullet.fi/product_details.php?p=493

Poraohjuri 11

Accumobil-poraohjain.

Tuotteessa on erikokoisten reikien ohjaus tehty niin, että muovisessa rungossa on samankokoiset metalliset holkit, joihin on porattu? tai muuten järjestetty erikokoiset reiät. Nyt 8mm reikää pitäisi avartaa 8,5mm poranterälle eli porata se hieman suuremmaksi. Poranteräkaupassa näkyy olevat terät 8,6mm, 8,7mm, 8,8mm, 8,9mm ja 9,0mm tähän, mutta tällä aikataululla kokeilen ensin 9mm metalliterää. Ilman ohjainta tehtävää asennusta hieman paremman saa minimillään rikkomalla asennusohjeita ja käyttämällä 8mm poranterää ja tätä poraohjuria. Itse seuraisin ohjeita ja modaisin tämän ohjurin 8,5mm terälle.
https://www.motonet.fi/fi/tuote/7002619/Wolfcraft-Accumobil-porausohjain-4-10-mm