Liitosrasva

Liitosrasvaa käytetään katolle tulevan aurinkopaneelien kiinnitystelineen ja sen päälle tulevien aurinkopanelien metallisten kehysten ja pontentiaalintasaukseen yhdistämisen vastuksen eli resistanssin pienentämiseen. Suomeksi tämä tarkoittaa asennuksen sähköturvallisuuden parantamista.

Eloksoitu alumiiniprofiili itsessään johtaa huonosti sähköä, joten alumiiniprofiilin pinta pitää rikkoa hiomalla tai teräsharjalla, jotta saadaan esiin sähköä paremmin johtava puhdas alumiinipinta. Jos puhdas alumiinipinta pääsee kosketuksiin ilman hapen kanssa, pinta hapettuu välittömästi uudellee eikä johda sähköä hyvin. Tämä hapettuminen estetään pistämällä alumiinipinnalle ensin rasvakerros ja pitämällä rasva alumiinin päällä, kun pinta rikotaan ja kun potentiaalintasausliitin asennetaan.

Tervetulopaketissa on mukana noin 1ml liitosrasvaa per potentiaalintasausliitin eli mukana on yleensä 10ml tai 20ml ruisku, jossa on on asennuksessa tarvittava liitosrasvamäärä ja vähän yli.

20ml ruisku liitosrasvaa muovipussissa.
Suomalaisen valmistaman Contrex-liitosrasvaputkilon etiketti.

Liitosrasva on Ouneva Contrex -liitosrasvaa, jota käytetään seuraavalla tavalla

  1. valitse pontentiaalintasausliittimen paikka, joko viimeisen aurinkopaneelin alle sen keskelle tai alumiiniprofiilin päähän – pontentiaalintasausliitin asennetaan jokaiseen aurinkopaneelin alle tulevaan profiiliin
  2. sivele ohus kerros liitosrasvaa potentiaalintasausliittimen tulevan paikan päälle
  3. hio alumiiniprofiilin oksidikerros rikki joko hiomapaperilla tai teräsharjalla rasvan läpi
  4. rasva estää ilman happea hapettamasta vastahiottua pintaa uudelleen
  5. pidä rasva profiilin päällä hionnan jälkeen
  6. älä katkaise keviä (keltavihreää kuparista 6mm2 tai 16mm2 suojajohtimena käytettävää kaapelia) vaan kuori keviä liittimen kohdalta 5cm matkalta
  7. asenna potentiaalintasausliitin hiotulle kohdalle ja laita kevi liittimen pienemmän puolen alle ja kiristä liittimen pultii 15Nm kireyteen

Sähköasennuksen yhteydessä sähköurakoitsija mittaa kiinnitystelineen kauimmaisesta aurinkopaneelin kehyksestä suojajohtimen jatkuvuuden ja resistanssin potentiaalintasauskiskoon osana käyttöönottomittauksia ja on vastuussa potentiaalintasauksen toteutuksesta määräysten mukaan.

Telineen potentiaalintasauksen toteutus on osa kiinteää sähköasennusta, jonka tekee sähköurakoitsija. Voit tehdä osan tästä työstä, jos saat siihen luvan ja opastuksen sähköasentajaltasi. Muuten anna sähköasentajasi tehdä työ ja tarvittaessa anna nämä ohjeet hänelle.

Jos haluat ostaa kokonaisen 250ml putkilon Ouneva Contrex -liitosrasvaa niin sellainen on saatavilla 20 eur / putkilo sis. alv 24%.

Aikaisemmin Aurinkovirta käytti Enston SR1-liitosrasvaa, 29.4.2022 Aurinkovirta otti käyttöön Ounevan Contrex-liitosrasvan.