Ethernet-ylijännitesuojan asentaminen

Ubiquiti ETH-SP-G2 -Ethernet-ylijännitesuojan asentaminen

Suojaus – invertteri sisällä tai ulkona

Hanki invertterin Ethernet-liitännän suojaksi ”Ethernet-ylijännitesuoja” / ”RJ45-ylijännitesuoja” ja asenna se invertterin lähelle alle puolen metrin etäisyydelle invertteristä.

Jos invertterisi on asennettu ulos, sisälle kylmään tilaan, tai sisälle lämpimään tilaan, voit käyttää Ubiquiti ETH-SP-G2 -ylijännitesuojaa. Laite, ei ole varmaan paras ylijännitesuoja, mitä rahalla saa, mutta luultavasti hyvä kompromissi ominaisuuksiensa ja hintansa puolesta. Laite on noin kahden tulitikkuaskin kokoinen. Jos etsit parempaa ylijännitesuojaa kuin Ubiquiti ETH-SP niin harkitse DEHNpatch – DPA M CLE RJ45B 48 -ylijännitesuojaa (maksaa jonkin euron yli sata euroa).

Alla olevassa kuvassa näkyy ETH-SP-G2 -laitteen normaali toimitussisältö (ilman tarvikepakettia).

https://www.ubnt.com/accessories/ethernet-surge-protector/

Laitteen valmistaja kertoo ylijännitesuojan sopivan sekä sisä- että ulkokäyttöön ja käyttölämpötila-alueen olevan -30C – +65C. Laite ei ole vesitiiviisti koteloitu, mutta valmistaja suosittelee silti sen asentamista esim. antennitolppaan (ulos).

ETH-SP-G2 -ylijännitesuojan ominaisuudet ovat:

Ylijännitesuojan ominaisuuksien lähde:
https://dl.ubnt.com/datasheets/ETH-SP/ETH-SP-G2_DS.pdf

Tämä ylijännitesuoja asennetaan esimerkiksi SMA Sunny Tripower -invertterin alapuolelle hieman suojaan sateelta ripustamalla se kahden pienen ruuvin avulla seinään. Seinä on joko puuta tai proppujen avulla myös kiviseinään asentaminen on mahdollista.

Tässä ylijännitesuoja on asennettu kahden ripustusruuvin avulla puuseinään. Yksi naulakiinnike pitää maadoituskaapelin sekä kaksi Ethernet-kaapelia nipussa ja samalla ylijännitesuojan kiinni seinän tasossa.

Tässä ylijännitesuoja on kiinnitetty harkkoseinään 5mm proppujen ja kahden kiinnitysruuvin avulla. Maadoitus tulee invertterin maadoitusliittimestä. Alkuperäinen Ethernet-kaapeli on siirretty ylijännitesuojan vasemmanpuoleiseen Ethernet-liittimeen ja oikeanpuoleisesta liittimestä on vedetty valmis 0,5m kytkentäkaapeli invertterin Ethernet-liittimeen.

Seinään on kiinnitetty kaksi kannatusruuvia 38mm etäisyydelle toisistaan. Nämä ruuvit eivät sisälly Ubiquitin alkuperäiseen pakkaukseen.

Seuraavassa kuvassa ylijännitesuoja on ripustettu kiinnitysruuvien varaan ja ylijännitesuojan alaosan muovipohjan läpi on porattu 5mm reikä, jonka avulla ylijännitesuoja on kiinnitetty seinään siten, ettei se pääse heilumaan. Alaosan kiinnisruuvina käytetään joko pienempikantaista ruuvia korialuslevyn kanssa (kuvassa) tai leveäkantaista Wronic-ruuvia.

Kevin kaapelikenkä on kiinnitetty ylijännitesuojaan 5mm pultilla ja mutterilla, jotka eivät sisälly Ubiquitin alkuperäiseen pakkaukseen. Tämä on mielestäni parempi kiinnitystapa, kuin käyttää puuruuvia, jota käytetään samalla kiinnitykseen, maadoitusjohtimen kiinnitykseen. Mutterin alla on ylijännitesuojan mukana tullut tähtialuslevy.

Laitteessa on kaksi Ethernet-liitintä. Tulevan ja lähtevän kytkentäkaapelin liittimen saa itse valita vapaasti.

Maadoitusjohtimena on tässä käytetty hienolankaista 6mm2 keviä ja 5-6mm kuparista (pinnoitettua) kaapelikenkää. 6mm2 kevi on valittu sen takia, että sille löytyy sopivat naulakiinnikkeet, jolla sen saa kiinnitettyä seinään. Tätä varten kevin aukkoa suojan kannessa on suurennettu pyöreän viilan avulla.

Purotokka Oy myy Ubiquiti ETH-SP-G2 -ylijännitesuojaa ja tarvikepakettia 26,97 EUR/kpl alv 24% hintaan + postitus 9,90 eur/paketti.

Vaihtoehtoisesti voit hankkia tämän laitteen netin verkkokaupoista, jolloin Purotokka Oy veloittaa neuvonnan erikseen, jos sitä tarvitaan.

ETH-SP-G2 + tarvikepaketti sisältää:

  • ETH-SP-G2 -ylijännitesuoja
  • sähposti- tai puhelinkonsultaatio suojan valintaan tai asennukseen liittyen
  • noin 0,5m FTP (suojattu) Ethernet-kytkentäkaapeli
  • noin 0,5m 6mm2 kevi + 6mm (invertterin päähän) ja 5mm (ylijännitesuojan päähän) CU-kaapelikengät valmiiksi puristettuna tai halutessa ilman puristamista (kevin pituus voi olla 400-1000mm)
  • M5x10mm pultti ja M5 mutteri A4
  • 2 kpl 3x25mm ruuvia A4
  • 2 kpl 5x25mm proppu (tarvittaessa kiviseinään kiinnitettäessä)
  • 1 kpl 4,2-4,8mm x 30-35mm ruuvi A4
  • 1 kpl 5mm korialuslevy, jos ym. ruuvi ei ole Wronic-ruuvi
  • 1 kpl 6x30mm proppu (tarvittaessa)

Pidempi kevi, 1 EUR/m, kun kevi 1000mm pidempi.

Ammattiosat Ethernet-ylijännitesuojaukseen


Jos haluaa investoida Ethernet-liitännän ylijännitesuojaukseen enemmän niin nämä ovat luotettavien valmistajien parhaita osia tähän tarkoitukseen.

DEHNpatch – DPA M CLE RJ45B 48:
https://www.sahkonumerot.fi/3208066/

OBO Bettermann TBS – RJ45 S-ATM8F-F:
https://www.sahkonumerot.fi/3228511/