Esimerkkihinnat

Aurinkovirralle tulee tällä hetkellä paljon kyselyjä, ja joissa pyydetään laskemaan tarjouksia. Tein tämän sivun antaman realistisen kuvan mikä on aurinkosähköjärjestelmän hintataso tammikuussa 2023.

Olen koonnut tälle sivulla neljän erikokoisen voimalan esimerkkihinnat profiilipeltikatolle, huopakatolle, tiilikatolle ja saumatuille peltikatoille (konesaumakatto, lukkosaumakatto) sekä oman maatelineen päälle rakennettaessa.

Tämä sivu käsittelee hintoja, kuvauksen Aurinkovirta-yhteistilauksesta löydät sivulta https://aurinkovirta.fi/yhteistilaus-2023/.

Nämä hinnat perustuvat 27.1.2023 voimassa olleisiin toimittajan hintoihin. Aurinkovoimalan komponenttien hinnat voivat nousta keväällä, kun kysyntä Keski-Euroopassa nousee. Tämä sivu on päivitetty 28.1.2023 ja on ensimmäinen noin puoleen vuoteen päivitetty versio. Aurinkovirta pidättää oikeudet esimerkkeihin mahdollisimman huolellisen tarkastuksen jälkeen mahdollisesti jääneiden virheiden korjaukseen.

Huomaa, että odottamalla vuoden menetät tältä ajalta saatavan aurinkosähkön hyödyn 400-1600 euroa.

Laskelman rivi ”Aurinkosähkön arvo nykyhinnoin” antaa kuvan paljonko aurinkovoimalaprojektin lykkääminen yhdellä vuodella eteenpäin maksaa menetetyn aurinkosähkön tuoton perusteella. Aurinkosähkön arvo nykyhinnoin on kohtalaisen radikaali ennustus sähkön arvosta. Aurinkosähkön arvo normaalihinnoin on taas päinvastoin hyvin konservatiivinen ja varovainen arvio sähkön hinnasta, tämähän ennustaa sähkön, siirron ja verojen pysyvän samalla tasolla kuin ennen koronaa ja sotaa seuraavien 15 vuoden ajan. Totuus on luultavasti jossakin näiden kahden ääripään välissä. Voit toki itse tehdä oman laskelmasi käyttäen omaa veikkaustasi sähkön, siirron ja verojen hinnasta, kun otat laskelmastani hinnat ja arvioidun sähkön myynti- ja omakäyttömäärän laskelmasi pohjaksi.

Esimerkkihinnoissa saattaa olla maks 50 euron epätarkkuuksia rahtihinnoissa.

Klikkaa laskelman kuvaan suurentaaksesi sen. Voit myös ladata kuvan työpöydällesi ja suurenta sitä siinä.

Profiilipeltikatto

Aurinkovoimalan esimerkkihintoja profiilipeltikatolle 9, 16, 22 ja 36 aurinkopaneelin järjestelmille.

Laskelmien lähtötiedot

Laskelmissa omakäyttöprosentti on karkea valistunut arvio 10000-20000 kWh kulutuksen omaavalle omakotitalotyyppiselle kulutukselle. Tarkempia numeroita saadaan tuntikohtaisen sähkönkulutuksen avulla tehtävällä simulaatiolla.

Paneelimäärät näissä arvioissa ovat muuttuneet viime vuodesta yksittäisen paneelin tehon noustua 330Wp:stä nykyiseen 395Wp:iin. Uusi paneeli on leveämpi, joten aikaisemman 10 sijaan näitä uusia paneeleita mahtuu samaan tilaan 9. Nyt esimerkkilaskelmat on tehty 9, 16, 22 ja 36 määrille, kun aikaisemmin määrät olivat 12, 20, 27 ja 45. Erityisesti kaksi kookkainta esimerkkiä perustuu 6kVA ja 10kVA invertterin maksimiin sallittyyn aurinkopaneelimäärään.

Yhdessä kokonaisesssa kuormalavassa on nykyään 30 aurinkopaneelia, kun aikaisemmin määrä oli 27.

Laskelmissa minimihintana sähkön arvolle on käytetty itse käytetyn sähkön arvona 0,15 eur/kWh ja ylijäämäsähkön myyntihintana 0,035 eur/kWh.

Laskelmissa maksimihintana sähkön arvolle on käytetty itse käytetyn sähkön arvona 0,20 eur/kWh ja ylijäämäsähkön myyntihintana 0,10 eur/kWh.

Voit itse tehdä omat laskelmasi omilla arvioillasi ostosähkön tai myyntisähkön hinnasta, jos Aurinkovirran arvio on mielestäsi pielessä.

Tiilikatto

Aurinkovoimalan esimerkkihintoja tiilikatolle 9, 16, 22 ja 36 aurinkopaneelin järjestelmille.

Saumattu peltikatto (konesauma, lukkosauma)

Aurinkovoimalan esimerkkihintoja saumatulle peltikatolle 9, 16, 22 ja 36 aurinkopaneelin järjestelmille.

Huopakatto

Aurinkovoimalan esimerkkihintoja huopakatolle 9, 16, 22 ja 36 aurinkopaneelin järjestelmille.

Maateline

Aurinkovoimalan esimerkkihintoja omavalmisteisen puisen tai metallisen maatelineen päälle 9, 16, 22 ja 36 aurinkopaneelin järjestelmille. Kiinnitysosia tarvitaan telineen päälle aurinkopaneelien turvalliseen kiinnittämiseen (lämpölaajenemisen hallinta, pontentiaalintasauksen hallinta).

Oheisen linkin takana löydät esimerkkikuvia Aurinkovirta-osalistujien itse rakentamista maatelineistä: https://aurinkovirta.fi/maateline

Invertterihinnasto

Aurinkovirran invertterihinnasto Aurinkovirta-osallistujille.

Aurinkpaneelihinnasto

Aurinkovirran aurinkopaneelihinnasto Aurinkovirta-osallistujille.

Telineosahinnasto

Aurinkovirran telineosahinnasto Aurinkovirta-osallistujille.