Yhteistilaus 2023

Aurinkovirta 2022 -yhteistilaus täyttyi ja mukaan lähti yli 100 osallistujaa! Kasvua edellisvuodesta oli karkeasti 100%. Osallistujista noin 60% sai voimalansa heti valmiiksi ja loput jatkavat tai siirsivät asennuksen keväälle 2023. Kiitos kaikille uusille osallistujille luottamuksesta.

Aurinkovirta 2023 yhteistilaus on nyt käynnissä!

Aurinkovirta-yhteistilaus 2022

Viime vuoden aikana mukaan lähti yli 100 osallistujaa, joista 60 on saanut voimalansa jo valmiiksi joulukuuhun 2022 ja reilu 40 suunnittelee, tilaa osia tai rakentaa keväällä 2023.

Paneelit 2022

Keväällä 2022 pääosa paneeleista oli saksalaisia Heckert NeMo 2.0 60M 330 MC4 -aurinkosähköpaneeleita. Syksyllä mukaan tuli useita satoja saman yhtiön Heckert NeMo 4.1 80M 390 -aurinkopaneeleita. Nämä ovat half-cut -paneeleita, joiden sähköiset arvot olivat noin virta 17A / jännite 25V. Matalan jännitteen takia nämä sopivat hyvin suurehkoihin voimaloihin, koska näitä voidaan kytkeä 30 sarjaan 1000V järjestelmäjännitettä käyttävän invertterin taakse. Ja talven kynnyksellä tilattiin ensimmäiset Heckert NeMo 4.2 390 -aurinkosähköpaneelit, sekä mustia että hopeanvärisillä kehyksillä. Näissä virta on 9A ja jännite korkeampi. Viime syksynä tilatut 324 kpl Heckert NeMo 2.0 60M 330 MC4 -paneeleita lähtevät Saksasta 30.1.2023 alkavalla viikolla.

Paneelit 2023

Normaalikokoiset voimalat: Kevään 2023 paneelina tulee olemaan ensin Heckert NeMo 2.0 60M 330 MC4 ja myöhemmin Heckert NeMo 4.2 80M 390 -aurinkosähköpaneeli. 330Wp paneeli löytyy tehtaan varastosta heti ja 390Wp tuotantoa ollaan käynnistämässä, joten sen toimitusajassa on tiettyä epävarmuutta. Jos on kiire, kannattaa valita 330Wp, hieman korkeammasta hinnasta välittämättä. Jos katto sallii, niin oletusarvoisesti kanattaa käyttää 4.2 390 -paneelia. Riippuen invertteristä 330W paneeli voi olla vielä järkevä. Invertterin 1000V järjestelmäjännite mahdollistaa ainoastaa 16 x 4.2 390 samassa sarjassa. Pienemmissä inverttereissä tämä voi olla 13 paneelia tai 9.

Suuremmat voimalat: Suurempiin voimaloihin näppärä paneeli on heti tehtaalta toimitettavissa oleva Heckert NeMo 4.1 80M 390 -aurinkopaneeli. Tämä pienempijännitteinen paneeli mahdollistaa 1000V-järjestelmäjännitteen invertterin kanssa 30 paneelin kytkemisen samaan sarjaan. Näin tämän paneelin avulla voidaan tehdä helposti 1×30, 2×30 ja 3×30 paneelin kokoisia voimaloita.

Telineet 2022

Keväällä telineosien saatavuus oli kohtalaisen hyvä. Ainostaan vahvinta Schletter HSL Pro Max -koukkua joutui odottaman useita kuukausia. Loppuvuodesta löydettiin uusi 2023 markkinoille tuleva Schletterin koukku tukemaan tiilikattoasennuksia.

Protiilipeltikatto-osien, konesaumakatto-osien ja lukkosaumakatto-osien saatavuus oli koko vuoden kohtalaisen hyvä.

Telineet 2023

Kevään telineosien saatavuus tammikuun lopussa näyttää vielä hyvältä, mutta suosittelen tilaamaan telineosat kahden kuukauden kuluessa, jos haluaa rakentaa ennen juhannusta.

Tiilikatto-osien saatavuus selviää 2.2.2022 ja näiden kanssa kannattaa pitää erityistä kiirettä.

Invertterit 2022

Aurinkovirta käyttää vain saksalaisen SMA Solar Technology -yrityksen valmistamia inverttereitä. Pääsa inverttereistä oli SMA Sunny Tripower 3.0 – 6.0 ja 8.0 – 10.0 -inverttereitä. Ensimmäiset puoli tusinaa utta SMA Sunny Tripower Smart Energy 5.0 – 6.0 ja 8.0 – 10.0 hybridi-invertteriä myytiin. Samoin useita uusia SMA Sunny Tripower X 12, 15, 20 ja 25 laitteita tilattiin.

Invertterit 2023

Aurinkovirran invertterit keväälle 2023 ovat:

 • SMA Sunny Tripower – tavallinen valinta
 • SMA Sunny Tripower X – suurempi voimala
 • SMA Sunny Tripower Smart Energy – hybridi-voimala

Inverttereiden toimitusaika on useita kuukausia. Asennusajankohta kannattaa suunnitella vasta siinä vaiheessa, kun invertteri on toimitettu.

Aurinkovirta-yhteistilaus 2023 kevät

Kevättä 2023 kohden mennään tilanteessa, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti aurinkosähköjärjestelmien kysynnän ennennäkemättömälle tasolle ja Aurinkovirrankin 2022 osallistujamäärät kaksinkertaistuivat. Suomen puolustusministerin mukaan parasta kriisinhoitoa tässä tilanteessa on kuitenkin jatkaa suomalaista elämää, lapset kouluun ja aikuiset töihin, vai miten nämä sanat menivätkään. Voidaan myös ajatella, että Suomen kriisinkestävyydelle on tärkeää siirtyä tuontipolttoaineista kotimaiseen energiantuotantoon, joka toimii kaasun, kivihiilen ja öljyn toimituksista huolimatta. Tässä tilanteessa ei ole aika kaivautua poteroihin vaan rakentaa kestävämpää Suomea.

Aurinkovirta tarjoaa aurinkosähkön hankkimiseksi mallia, jonka jälkeen osallistujalla on täysi ymmärrys hankitusta aurinkosähköjärjestelmästä. Tämä ymmärrystä tarvitaan järjestelmä 30 vuoden käytön aikana, käytön, ylläpidon ja laajennusten muodossa.

Sama oma kotimainen aurinkosähkön tuotanto generoi energiaa seuraavat 30 vuotta kiinteään ennalta tiedettyyn hintaan. Tämän tuotannon varmuus tulee siitä, että aurinko paistaa, järjestelmä suunnitellaan ammattimaisesti, laitteet ovat parasta mitä rahalla saa, Aurinkovirta antaa asennusopastuksen, teline on itse huolellisesti asennettu, Aurinkovirta tukee sähköasentajaa, jolle aurinkosähkö on uutta, sähkötyöt on teetetty laadukkaasti tuntityönä, laitteilla on takuut, jotka toimivat, laitteistoja suojataan tarvittaessa ylijännitesuojauksella ja kiinteistön katolle asennetut aurinkopaneelit ovat kotivakuutuksen suojan piirissä.

Vuoden 2023 konsepti

Ensi kevään konsepti on edelleen sama hyväksi havaittu malli kuin aikaisempinakin vuosina:

 • Suunnittelu, telineen lujuuslaskenta, oikean tehoisen invertterin valinta paneelien mukaan ja rakentamisaikainen neuvonta,
 • Laadukkaat saksalaisten yritysten valmistamat osat: SMA-invertterit, Heckert Solar -aurinkopaneelit ja Schletter-telineet katolle tai itserakennetun maatelineen osina, ja
 • Edullinen ja läpinäkyvä hinnoittelu.

”Ajatuksena on rakentaa itselle laatuosista oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä, joka on pitkällä tähtäimellä vaivattomin ja edullisin ratkaisu.”

Vesa-Matti Puro, Aurinkovirta

Miksi suunnittelu- ja osallistumismaksu ja mitä sillä saa

Suunnittelu- ja osallistumismaksu kattaa:

 • kiinnitystelineen lujuuslaskennan, josta tulee laskentatulokset,
 • piirustukset ja osaluettelo
 • invertteriin ja paneeleihin liittyvät laskelmat
 • eri kokoisten järjestelmien ja useammalla käytettävillä olevilla lappeilla pyörittelyn ja simuloinnit aurinkosähkötuotannon kohtaamisesta sähkönkulutuksesi kanssa, jotta voit tehdä järkevän laskelmiin perustuvan hankintapäätöksen
 • avustaminen osien hankinnassa
 • rakennusaikaisen neuvonnan telineen, sähköasennusten ja aurinkopaneelien asennuksen kanssa sekä järjestelmän käyttöönoton yhteydessä

Erittelemällä suunnittelumaksu, aurinkosähköjärjestelmän kiinnitystelineen osat, invertteri ja aurinkosähköpaneelit voidaan hinnoitella osallistujille edullisesti ja läpinäkyvällä tavalla.

Aurinkovirta-esimerkkihintoja

Aurinkosähköjärjestelmien pääkomponentit (aurinkosähköpaneelit, kiinnitysteline ja invertteri, DC-kaapeli, liittimet) rahteineen ja osalistumis- ja suunnittelumaksuineen maksavat jotakin 1,2 eur/w ympäristössä riippuen järjestelmän koosta ja saako järjestelmän suunnitella kustannusoptimaalisella tavalla.

Esimerkkihintoja tälle vuodelle 2023 löydät: https://www.aurinkovirta.fi/esimerkkihinnat/

Kunkin aurinkosähkövoimalan hinta muodostuu siihen käytettävien osien määrän mukaan. Osien määrä taas riippuu sijoituspaikan katon tietojen mukaan. Kullakin komponentilla on hinta ja näiden hinnaston saat pyytämällä. Hinnat eivät ole salaisuuksia.

Aurinkovirta-yhteistilauksen 2023 kohteista

Aurinkovirta-yhteistilauksen avulla rakennetaan erilaisia kohteita:

 • tiilikatto
 • konesaumattu peltikatto
 • lukkosaumakatto – erilaisia puristimia on käytössä
 • profiilipelti
 • huopakatto
 • omavalmiste maateline
 • Schletter-maateline – tehdasvalmisteinen maateline on vankka ja yksinkertainen ottaa käyttöön, mutta ei se halvin.

Yhteistilaus 2013-2022

Kokemus Aurinkovirta-yhteistilauksen 2013-2022 ajalta:

 • Noin 13.000 kpl aurinkosähköpaneeleita, nämä pääosin Heckert NeMo 60P 255– ja Heckert NeMo 2.0 60M 330 -aurinkosähköpaneeleita,
 • Noin 600 osallistujaa on rakentanut itselleen laadukkaan ja merkittävän aurinkosähköjärjestelmän omakotitaloon tai maatilalle,
 • Yli 600 aurinkosähkövoimalaa,
 • Yli 100 paikkakunnalla ympäri Suomea Inkoosta Sodankylään ja Joensuusta Kokkolaan.

Mukaan 2023 Aurinkovirta-yhteistilaukseen

Ilmoittaaksesi kiinnostuksesi mahdollisesti osallistua 2023 yhteistilaukseen, tilaa Aurinkovirta-uutiskirje täältä: http://www.aurinkovirta.fi/uutiskirje/ ‎

Valitse uutiskirjeen asetuksista kiinnostus 2023 yhteistilaukseen.

Aurinkoisen kevään odotusta!
Vesa-Matti Puro

Sähköpostiosoitteeni löydät täältä: http://www.aurinkovirta.fi/yhteystiedot/

Tällä sivulla esitetyt numerot ovat mahdollisimman tarkkoja arvioita, tämän vuoden lukuja ei ole vielä saatu tarkasti laskettua, mutta luvut tulevat päivittymään sitä mukaa kun tarkempia lukuja on käytössä.