Aurinkopaneelit 2013 yhteistilauksessa

Näytän 2013 yhteistilauksen kolmen aurinkopaneelivaihtoehdon avulla miltä monikide ja yksikide aurinkopaneelien ulkonäkö eroaa toisistaan. Ennen ensimmäisen yhteistilauksen järjestämistä ostimme 9 aurinkopaneelia, kiinnitystelineiden osia ja kaksi invertteriä demonstroimaan aurinkosähköjärjestelmän tärkeimpiä osia.

Aurinkopaneelivaihtoehdot, joita 2013 yhteistilauksessa esiteltiin olivat:

  • saksassa valmistettu 54 kennon ja 210W Heckert NeMo P210 monikidepii -aurinkopaneeli
  • saksassa valmistettu 54 kennon ja 220W Centrosolar S-Class Vision 220 monikidepii glass-glass eli kokolasinen aurinkopaneeli
  • kiinassa valmistettu 265W Yingli Panda YL265C-30b yksikidepii -aurinkopaneeli

Kun nämä paneelit annettiin vaihtoehdoiksi 2013 keväällä yhteistilauksesta kiinnostuneille niin Heckert-paneelia tilattiin 280 kpl, Centrosolar-paneelia tilattiin 80 kpl ja Yingli-paneelia tilattiin 0 kpl. Aurinkosähkön ollessa uutta ja tuntematonta, haluttiin ostaa laadukkaita Saksassa valmistettuja osia, joiden nähtiin olevan kestävämmällä pohjalla myös tuotannon ympäristövaikutusten ja työvoiman kohtelun etiikan saralla.

Monikidepaneelit

Monikideaurinkokopaneelit tai monikiteisestä piistä valmistetut aurinkopaneelit ovat maailmalla suosittuja, yksinkertaista ja koeteltua tekniikkaa ja edullisia. Niitä valmistetaan suuria määriä edullisesti, koska niiden raaka-aineena käytettävää monikiteistä piitä on helppoa ja edullista valmistaa.

Monikidepaneelien kennot ovat suorakulmaisia ja niiden välillä näkyy leveämpi alumiininvärinen ruudukko. Monikidepaneelien kennot ovan selkeästi sinisiä. Kennon yli kulkee kaksi hopeanväristä virrankeräyslankaa. Monikidepaneeleissa on yleensä alumiininväriset kehykset.

2013 yhteistilauksessa suosituin paneeli eli Heckert NeMo P210 monikide -aurinkopaneeli näyttää tältä.

Kokolasiset monikideaurinkopaneelit

Kokolasiset aurinkopaneelit ovat jonkinlainen ylellisyys- tai erikoistuote, joiden markkinaosuus on kehyksellisiä paneeleita selvästi pienempi ja nämä ovat tästäkin syystä näitä kalliimpia. Kokolasilla paneeleilla on sijoituskohteensa esim. terassien osittain läpinäkyvänä katteena tai tyylikkäänä julkisivumateriaalina.

Centrosolarin kokolasisissa monikide-aurinkopaneeleissa sininen on tummempaa sävyä kuin Heckertin valmistamissa monikidepaneeleissa. Näissä paneeleissa kennojen välissä on tummemman sininen ruudukko ja kennon yli kulkee kolme hopeanväristä virrankeräyslankaa. Tässä aurinkopaneelissa ei ole ollenkaan metallisia kehyksiä vaan paneeli muodustuu kahdesta toisiinsa laminoidusta lasikerroksesta.

2013 yhteistilauksessa yhtenä vaihtoehtona olleen Centrosolar S-Class Vision 220 -aurinkopaneelin ulkonäkö näyttää tältä.

Yksikidepaneelit

Yksiikideaurinkokopaneelit tai yksikiteisestä piistä valmistetut aurinkopaneelit ovat maailmalla suosittuja, mutta monikiteisiä harvinaisempia ja niitä hieman kalliimpia. Yksikiteisten aurinkopaneelien raaka-aineena käytettävään yksikiteisen piin valmistaminen on monikiteistä piitä monimutkaisempaa ja kalliimpaa.

Kolmantena vaihtoehtona olleessa Yinglin-valmistamassa paneelissa on 60 lähes mustaa yksikidepiistä leikattua kennoa. Kun kennot on leikattu pyöreästä aihiosta niiden kulmat puuttuvat ja neljän kennon välissä on yksikidepaneeleille tyypilliset valkoiset kärjellään seisovat neliöt. Kennon yli kulkee kolme hopeanväristä virrankeräyslankaa. Tässä paneelissa on alumiininväriset kehykset.

2013 yhteistilauksessa yhtenä vaihtoehtona ollut Yingli Panda -yksikidepaneeli näyttää tältä. Näitä ei lopulta hankittu 3 esittelypaneelia enempää.