PVGIS

PVGIS-laskuri / aurinkosähkön vuosituotantoennuste

Vuosituotantoennusteen haluttuun osoitteeseen voi laskea esim. PVGIS-aurinkosähkölaskurilla, johon syötetään halutun kohteen osoite, voimalan aurinkopaneeliston teho, suunta ja kallistus. Laskuri perustuu useiden vuosien aikana tehtyihin satelliittimittauksiin auringon säteilyn voimakkuudesta ja lämpötilatilastoihin.

Tämä on PVGIS-laskurin uusi versio.

Laskurin käyttö:

  1. Syötä kohteen osoite vasemmassa alalaidassa olevaan kenttään ja paina Go!-näppäintä (kohta 1)
  2. Vaihda “Installed peak PV power” -kenttään (kohta 3) aurinkopaneeliston huipputeho kilowateissa, desimaalipisteen sijaan käytetään desimaalipistettä, esim. 2,5 kWp on 2.5.
  3. Vaihda ”Mouting position” (kohta 4) Free standing -asetuksesta Building integrated -asetukseen realistisempien tulosten saamiseksi, jos lasket katolle tulevan aurinkopaneeliston tuotantoarviota.
  4. Vaihda “Slope [0;90]” -kenttään (kohta 5) sijoituspaikan katon tai telineen kaltevuus, 0 (astetta) on tasakatto, 90 on seinä, loivat peltikatot voivat olla 13, 1:4 on 14 astetta, 1:3 on 18 astetta, 1:2,5 on 22 astetta, 1:2 on 27 astetta, 1:1,5 on 34 astetta, ym.
  5. Vaihda “Azimuth [-180;180]” -kenttään (kohta 6) sijoituspaikan suunta, 0 (astetta) on suunta etelään, -45 kaakkoon, -90 itään, 45 lounaaseen, 90 länteen, ym.
  6. Paina Visualize results -näppäintä (kohta 7) ja laskuri näyttää ennusteen aurinkosähkön vuosituotannosta (kohta 8). PDF-valinnalla (kohta 10) tulokset saa PDF-tiedostoon ja tuloksista näkee myös tuotannon jautumisen kuukausittain taulukkomuodossa.

Jos haluat realistisen ennusteen niin tee laskenta erikseen kaikilla tarjotuilla Solar radiation database -valinnoilla (kohta 2) ja valitse se tulos, joka antaa pienimmän tuloksen. Kaikki tietokannat eivät ole välttämättä käytössä koko Suomessa, kokeile mitkä tietokannat toimivat omassa osoitteessasi.

Laskurin tuloksena saatavat marraskuun – helmikuun ennusteet kannattaa jakaa 5-10:llä realistisemman kuvan saamiseksi näiden kuukausien aurinkosähkötuotosta. Koko vuoden ennuste on yleensä realistinen tilanteessa, jossa aurinkopaneelit eivät ole varjossa.

Katso aurinkopaneeliston suunniteltua sijoituspaikkaa. Jos paikka on aurinkoinen niin tarkista ettei ennuste ylitä 800kWh/kWp ja tarkista ennustetta tämän verran alaspäin, jos näin on käynyt. Jos paikka on osaksi varjoinen niin tarkista ettei ennuste ylitä 700kWh/kWp ja tarkista ennustetta tämän verran alaspäin.

PVGIS-aurinkosähkölaskuri: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html