Flashlist

Aurinkopaneelien valmistaja tuottaa aurinkopaneeleja piistä valmistetuista  kennoista niitä yhteen liittämällä ja laminoimalla ne päälle tulevan karkaistun 3,2mm lasin ja alle tulevan taustamuovin väliin. Suuressa osassa nykyaikaisia aurinkopaneeleja on 60 yhteenliitettyä kennoa, tästä numero 60, joka esiintyy esim. Heckert NeMo 60M 2.0 325 -aurinkopaneelin nimessä.

Kun aurinkopaneeli on valmis, tehdas testaa kunkin aurinkopaneelin ennen toimitusta asiakkaalle ja lajittelee tämän testin tuloksena aurinkopaneelit 305, 310, 315, 320, 325 ja 330 watin teholuokkiin, joina ne myydään asiakkaille. Tehdas kirjaa nämä testitulokset ns. flashlist-dokumenttiin, jonka se toimittaa asiakkaalle.

Aurinkopaneelitehdas lähettää flashlist-dokumentin tiedot eteenpäin tietyssä muodossa  siinä vaiheessa, kun aurinkopaneelit lähtevät tehtaalta.  Purotokka Oy muuntaa tiedot ja toimittaa asiakkaalle flashlistan tiedot .csv – ja .pdf -muotoisina tiedostoina yleensä samana tai seuraavana päivänä kun aurinkopaneelit lähtevät Saksasta eteenpäin. Tästä hetkestä kuluu normaalisti noin viikko, kun aurinkopaneelit saapuvat asiakkaalle Suomessa.

Flashlist-tiedot testataan ns. STC-olosuhteissa siten, että paneelin lämpötila on +25C, ilmanpaine tietty, ym. ja siihen kohdistetaan 1000W/m2 valo ja samanaikaisesti mitataan paneelista ulos tuleva virta ja jännite.

Alla olevassa kuvassa on esimerkki uudemman Heckert NeMo 60M 2.0 325 -aurinkosähköpaneelin flashlist-dokumentin tiedoista.

Uusi Heckert NeMo 60M 2.0 325 paneelien flashlist

Listassa on seuraavat paneelin tiedot:

SerNr = aurinkopaneelin sarjanumero, löytyy paneelin molemmilta puolilta ja reunasta tarrasta
KurzSStr = aurinkopaneelin oikosulkuvirta
LeerLSp = aurinkopaneelin avoimen piirin jännite
NennLeist = aurinkopaneelin teho kuormitettuna maksimitehopisteessä
NennStr = aurinkopaneelin työvirta
NennSp = aurinkopaneelin työjännite

Vertaamalla NennLeist tehoa paneelisi nimellistehoon (esim. tässä tapauksessa 325W) näet kuinka suuri saamiesi paneelien teho todellisuudessa on ja laskemalla katollasi olevien paneelien Pmmp tehot yhteen saat aurinkosähkövoimalasi todellisen paneelitehon selville.


Vanhemmissa 2013-2018 flashlist-dokumenteissa käytettiin seuraavia nykyisestä poikkeavia otsikoita:

Carton no. = lavan numero
Serial no. = aurinkopaneelin sarjanumero, löytyy paneelin molemmilta puolilta ja reunasta tarrasta
Type = aurinkopaneelin tyyppi
Pmmp = aurinkopaneelin teho kuormitettuna maksimitehopisteessä
Immp = aurinkopaneelin työvirta
Ummp = aurinkopaneelin työjännite
Uoc = aurinkopaneelin avoimen piirin jännite
Isc = aurinkopaneelin oikosulkuvirta

Katso tarkemmat teknisten tietojen selitykset aurinkopaneeleista kertovalta sivulta: http://www.aurinkovirta.fi/aurinkosahko/aurinkovoimala/aurinkopaneelit/

Listan sarjanumeroista voi olla apua, jos joku aurinkopaneeleistasi joskus varastetaan (toivottavasti näin ei tapahdu) tai joudut osoittamaan takuutilanteessa paneelin toimituspäivämäärän ym.