Tuntinetotus saapui Kouvolaan

KSS Energia Oy tai tarkemmin KSS Verkko Oy otti tuntinetotuksen käyttöön sähköenergia mittauksessa 1.6.2021 alkaen. Aiemmin tänä vuonna tuntinetotuksen on ottanut käyttöön mm. Caruna, Caruna Espoo ja Helsingin Energia. Viimeisetkin jakeluverkkoyhtiöt joutuvat ottamaan tuntinetotuksen käyttöön 1.1.2023.

Tuntinetotus tarkoittaa yksinkertaistettuna, että saman tunnin aikana voi vain joko ostaa tai myydä sähköä, mutta ei tehdä molempia. Tuntinetotus parantaa aurinkosähkön kannattavuutta. Tuntinetotus tehdään jakeluverkkoyhtiön toimesta muokkaamalla mitattuja sähkön osto- ja myyntimittauksia yhtiön tietojärjestelmässä ennen sähkön myyjälle toimittamista siten, ettei saman aikana voi olla yhtä aikaa ostoa ja myyntiä.

Tuntinetotuksen voidaan arvioida parantaman aurinkosähkön oman käytön osutta 10-20% vuositasolla. Tätä kautta aurinkosähkön kannattavuus paranee ja takaisinmaksuaika lyhenee. Palaan tuntinetotukseen seuraavan kerran 2022 alussa ja toisen kerran 2023 alussa, kun muutoksen vaikutuksesta on käytössä itse kerättyjä tilastoja.

KSS Verkko Oy:n jakeluverkkoalue kattaa Kouvolan, Kuusankosken, Valkealan ja Iitin alueet.

KSS Verkko Oy:n verkkoalue. Lähde: KSS.

Kesäkuun alku – tuntinetotus käytössä

Isäni omakotitalon sähkönkulutus Kuusankoskella kahtena kesäkuun 2021 ensimmäisenä päivänä. Näissä kuvissa keskipäivällä ei ole enää sähkön ostoa niiden tuntien aikana, jolloin sähköä myytiin verkkoon.

1.6.2021 kello 8-18 välillä ei ole yhtään sähkön ostoa.
2.6.2021 kello 7-18 välillä ei ole yhtään sähkön ostoa.

Toukokuun loppu – ei tuntinetotusta

Isäni omakotitalon sähkönkulutus Kuusankoskella kahtena toukokuun 2021 viimeisänä päivänä. Näissä kuvissa keskipäivällä on sähkön vielä ostoa myös niiden tuntien aikana, jolloin sähköä myytiin verkkoon.

30.6.2021 sähkön ostoa on myös päivällä, kun tuotantoa myydään verkkoon.
31.6.2021 sähkön ostoa on myös päivällä, kun tuotantoa myydään verkkoon.