30 asteen kallistus

Kaveria ei jätetä

Hyvän mielen aurinkosähkötempaus

Vuoden 2013 yhteistilauksen innokkain osallistuja oli Eero Lemiltä. Yhteistilaus käynnistyi vuonna 2013 aurinkosähkötalkoilla, jotka pidettiin Eeron tilalla, jotka Ajankohtainen kakkonen kävi ikuistamassa. Viime vuonna puhelinmyyntiä käyttävä sähkökauppias junaili ikävällä myyntitaktiikalla Eerolle määräaikaisen kalliin sähkösopimuksen. Parikymmentä yksityishenkilöä  ja Purotokka Oy järjestivät Kaveria Ei Jätetä -hyvänmielen aurinkosähkötempauksen Eeron tilanteen lievittämiseksi, julkisuuden saamiseksi epäeettistä sähkösopimusten puhelinmyyntiä vastaan, aurinkosähkökohteen inspiroimaan yksityishenkilöiden omia projekteja ja tutkimuskohteen yliopistolle. Tempausta tukivat myös Lappeenrannan Energia ja Valoe Oyj.

Rautaa lainaksi

Puolet aurinkopaneeleista ja yhden SMA Sunny Boy 2.5 -invertterin on maksanut  ja lainaa 18 yksityishenkilöä ja toinen puoli aurinkopaneeleista tulee lainaksi suomalaiselta aurinkopaneelivalmistajalta Valoelta (entinen Cencorp) Mikkelistä. Lappeenrannan Energia osallistuu tähän tempaukseen ostamalla Eeron tuottaman aurinkosähkön (joka muuten jäisi myymättä, koska nykyinen sähkön myyjä ei osta aurinkosähköä). Purotokka Oy lainaa tempaukselle kolme SMA Sunny Boy 2.5 -invertteria. Neljä yksityishenkilöä ovat tehneet tempaukselle merkittäviä tavaralahjoituksia.

Työtä ilolla ja antaumuksella

Hyvän mielen Kaveria Ei Jätetä -aurinkosähkötalkoot pidettiin Lemillä 4.7.2015 ja 17 henkilöä oli pitkän ja helteisen päivän aurinkosähköasennusten kimpussa kello 9-21. Seuraavana päivänä jatkettiin pienellä porukalla, samoin 9.8.2015, 16.8.2015, 19.8.2015, 6.9.2015 ja 8.9.2015. Sähköasennukset tehtiin 12.9.2015. Tietoliikennettä konffatiin kuntoon 15.9.2015. Kaiken kaikkiaan työtä kohteen parissa on tehty 320-400 työtuntia, eikä työ ole vielä ohi.

Taustaa

Kohteessa häärineen epäeettisen sähkömyyjän sähkänmyynnin pienentämiseksi yksi tempauksen tavoite on sähkön oston minimointi nykyaikaisin keinoin verkkoonkytketyn aurinkosähköjärjestelmän avulla – ei tuotetun sähkön määrän maksimointi.  Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kohteen käytettävissä olevin seinäpinnoin ja maa-aluein LUT:n tutkija Antti ehdotti itä-länsi -suuntaista telineasennusta, koska itä-länsi -suuntaisia kattoja ei ollut kiinteistössä.  Eero itse ehdotti aurinkoiseksi tiedettyä aitan kaakkoispäätyä yhden voimalan sijoituspaikaksi. Kohteessa päädyttiin myös epätyypilliseen luoteisseinäasennukseen.  Lainaksi saatujen paneelin määrän (40 kpl) johdosta lopulta päädyttiin neljään erilliseen kymmenen paneelin voimalaan, jotka kukin toteutettiin 2,5kWp SMA Sunny Boy 2.5 -1-vaiheinvertterilla. Kohteen ratkaisut on valittu kohteen rajoitteiden ja käytettävissä olevien resurssien mukaan ja kokeilumentaliteetilla, kunkin neljän ratkaisun toimivuutta seurataan ja niihin voidaan tehdä muutoksia tai ne voidaan purkaa ja rakentaa uutta tilalle käytettävissä olevista materiaaleista käytettävissä olevin vapaaehtoisvoimin. Muutoksia tehdään kuitenkin mieluiten vain vähintään yhden vuoden pituisten seurantajaksojen välissä.

Voimala satavuotiaan aitan katolla

Tästä kaikki alkoi yhteistilauksessa, ensimmäinen yhteistilauksen rekkakuljetus saapui 2013 toukokuun viimeisellä viikolla keskiviikkona ja jo torstaina parikymmentä ihmistä tutustui aurinkosähkövoimalan kiinnitystelineen asentamiseen Lemillä ja jatkoi talkoita vielä perjantaina ja lauantaina. Nykyään, kun asennustekniikka on tuttua, pienemmälläkin porukalla tällaisen telineen asennus kestäisi enää päivän. Tämä kohteen ensimmäinen voimala on muodostuu 24:stä Heckert NeMo P 210 -aurinkopaneelista, IBC Solarin TopFix 200 (zweilagig, kaksikerros) -asennustelineestä ja 5kWp tehoisesta 3-vaiheisesta SMA Sunny Tripower 5000TL -verkkoinvertterista.

“Teekkarit katolla”

Kaupalliset aurinkosähköyritykset pilkkaavat juuri tätä voimalaa (tai yhteistilausta yleensä tästä voimalasta saadun kuvan perusteella) “teekkarit katolla” vähättelyllä tunnustamatta kahdenkymmenen hengen porukan pyörätuolissa liikkuvalle isännälle talkoohengessä tehdyn työn arvoa. Tekisi mieli purkaa tämä asennus ja asentaa se uudelleen terveydenhuolto-opiskelijoiden voimin. Niin yksinkertaista kaupallisten asennustelineiden käyttö on, kun niiden asennusta on joku neuvomassa. Todellisuudessa kohdetta oli rakentamassa reilu tusina pitkän käytännön rakennuskokemuksen omaavaa suomalaista miestä opiskelijoiden lisäksi, mutta TV-kameroiden saapuessa paikalle puolen tusinaa LUT:n ympäristötekniikan, sähkötekniikan ja energiatekniikan teekkaria pääsi kameroiden eteen.

5kWp aurinkosähkövoimala satavuotiaan aitan katolla Lemillä

5kWp aurinkosähkövoimala satavuotiaan aitan katolla Lemillä. Kuva 2013 kesältä.

Neljä uutta voimalaa – 10,10kWp lisää tehoa

KEJ-tempaus päätti jakaa lainaksi saadut 40 aurinkopaneelia neljään erilliseen voimalaan, jotka kukin toteutettiin omalla 1-vaiheisella SMA Sunny Boy 2.5 -invertterilla. Nämä erilliset voimalat suunnattiin neljään eri ilmansuuntaan aurinkosähkön tuotannon jakamiseksi tasaisemmin vuorokauden sisällä, jotta ratkaisu toteuttaisi paremmin sähkön oston minimointitavoitetta.

Kymmenen Valoe Oyj:n aurinkopaneelia 1920-luvulla rakennetun aidan päädyssä.

Kymmenen Valoe Oyj:n aurinkopaneelia 1920-luvulla rakennetun aitan kaakkoispäätyyn asennettuna. Saman aitan katolla sijaitsee 2013 asennettu 5,04kWp aurinkosähkövoimala.

Nälkävuonna 1866 rakennettu vanha päärakennus on saanut päätyynsä 10 aurinkopaneelia.

Nälkävuonna 1866 rakennettu vanha päärakennus on saanut luoteispäätyynsä kymmenen saksalaista Heckert NeMo 60P 255 -aurinkopaneelia.

Itään suunnattuun telinepariin on asennettu kymmenen Heckert NeMo 60P 255 -aurinkopaneelia.

Itään suunnattuun telinepariin on asennettu kymmenen Heckert NeMo 60P 255 -aurinkopaneelia.

Länteen suunnattuun telinepariin on asennettu kymmenen Valoe Oyj:n 250W aurinkopaneelia.

Länteen suunnattuun telinepariin on asennettu kymmenen Valoe Oyj:n 250W tehoista aurinkopaneelia.

Tällä hetkellä aurinkopaneelin ovat lainanneet seuraavat tahot (aakkosjärjestyksessä):

 1. Aki,  Helsinki, 1 aurinkopaneeli – jatkaa laina-ajan jälkeen nimikkopaneelina
 2. Harri, Turku, 1 aurinkopaneeli,
 3. Ilkka, Helsinki, 1 aurinkopaneeli
 4. Jarmo, Taipalsaari, 1 aurinkopaneeli
 5. Jouko, Lappeenranta, 1 aurinkopaneeli
 6. Jukka, Vantaa, 2 aurinkopaneelia
 7. Kari, Lappeenranta, 1 aurinkopaneeli
 8. Kristiina, Lappeenranta, 1 aurinkopaneeli – jatkaa laina-ajan jälkeen nimikkopaneelina
 9. Marko, Taipalsaari, 1 aurinkopaneelia
 10. Matti, Lappeenranta, 1 aurinkopaneeli
 11. Matti, Taipalsaari, 2 aurinkopaneelia
 12. Olli, Lappeenranta, 3 aurinkopaneelia
 13. Petri, Helsinki, 3 aurinkopaneelia
 14. Tarmo, Lappeenranta, 1 aurinkopaneeli
 15. Tarvo, Lappeenranta, 1 aurinkopaneeli -  jatkaa laina-ajan jälkeen nimikkopaneelina
 16. Tero, Lappeenranta, 2 aurinkopaneelia
 17. Valoe Oyj, 20 aurinkopaneelia
 18. Virpi ja Jouko, Lappeenranta, 1 aurinkopaneeli

Kohteen saamat tavaralahjoitukset (aakkosjärjestyksessä):

 • Harri, Savonlinna, 23m Reka MCMK 4×2,5+2,5 -kuparivoimakaapelia, heinäkuu 2015
 • Jarmo, Taipalsaari, kahden maatelineen 2×5 ja 2×4 puutavara, heinäkuu 2015
 • Seppo, Lemi, 80m Onnline HK 16 R100 -kuparijohdinta (16mm2 kupariköysi), heinäkuu 2015
 • Toivo, Orimattila, 100m IBC Solar PV1-F 6mm2 -aurinkosähkökaapelia, 45m Reka MCMK 4×2,5+2,5 -kuparivoimakaapelia, heinäkuu 2015
 • tämän lisäksi materiaalia puuttuu vielä runsaasti, mm. 15m MCMK 4×2,5+2,5 (on jo hankittu), ankkuripultit, profiilit, 50m 32mm PEM-putkea, sähköosat

Kysy lisää +358-44-0396461 tai ilmoittaudu mukaan vesamattipuro@gmail.com.

Nimikkopaneeli = omistajan aurinkopaneeli, joka tuottaa sähköä toisen haltijan kohteessa ja jonka sähköntuotannosta aurinkopaneelin omistaja saa Lappeenrannan Energian maksaman sähköenergian hinnan kompensaationa. Aurinkopaneelin haltija on kustantanut invertterin, kiinnitystelineen ja hoitanut asennuksen. Aurinkopaneelin haltija voi lunastaa nimikkopaneelin koska tahansa omaksi, jolloin sen omistajalle hankintaan sama tai vastaava aurinkopaneeli, joka jatkaa sähköntuotantoa toisen haltijan kohteessa. Jos haluat ostaa nimikkopaneelin, ota yhteyttä.