aurinkosähköäpistorasiasta

Yhteistilaus 2014

Lappeenrannan kevään 2014 yhteistilaushanke käynnistyi Aurinkosähköä Pistorasiasta -tilaisuudella tiistaina 25.3.2014. Tilaisuuteen saapui 135 aurinkosähköstä kiinnostunutta ihmistä, joista 80 ilmoitti alustavasti haluavansa hankkia aurinkosähköjärjestelmän.

Aurinkosähköä Pistorasiasta -luento

Aurinkosähköä Pistorasiasta -luennolle oli varattu 144 hengen sali Lappeenrannan Ylioppilastalon auditoriosta.

Aurinkosähköä Pistorasiasta -luento

135 kuulijaa täytti salin Aurinkosähköä Pistorasiasta -luennolla.

Tänä vuonna osallistujien hakuun oli varattu vain kolme viikkoa aikaa ja muutamia kiinnostuneita jäi pois, toivottavasti seuraavaan vuoteen, tiukan aikataulun takia. Vinkki: jos haluat ottaa yhteyttä ensi vuoden yhteistilaukseen kannattaa aloittaa suunnittelu  ja yhteydenpito ennen aloitusluentoa. Yhteistilaukseen tuli tänä vuonna mukaan noin 40 henkilöä, maatilaa tai yritystä. Yhteensä tilattiin 905 aurinkopaneelia ja niiden kiinnitysjärjestelmät, invertterit ja kaapelit. Tilatut aurinkosähkövoimalat olivat kooltaan pääasiassa väliltä 4 – 19kWp. Yleisin järjestelmän koko oli 6kWp luokkaa. Monessa kohteessa voimalan koko muodostui käytettävissä olevan kattopinnan mukaan niin pienemmissä kuin isommissakin kohteissa. Muutama pienempikin 255Wå – 1,6kWp voimalakin mahtui mukaan.

Yhteensä aurinkosähkökapasiteettia on tulossa lisää 229kWp ja tämä muodostuu 905 tilatuista aurinkopaneelista, joista pääosa on 255 watin Heckert NeMo 60P 255 monikide -aurinkopaneeleja, mutta joukossa on myös pienempiä 220 watin Heckertin ja  Centrosolarin paneeleja.

Heckert NeMo 60P 255

Heckert NeMo 60P 255 aurinkopaneeli on saksalaisen Heckert Solar AG:n Saksassa valmistama 255 watin monikidepiipaneeli.

Centrosolar S-Vision Class

Centrosolar S-Vision Class 225 -paneelin pinta on musta, jolla saadaan erilainen tyyli aurinkopaneelistoon. Tässä versiossa on myös samaan tyyliin sopivat mustat alumiinikehykset. Mustat kehykset lämmittävät paneelistoa alumiininvärisiä enemmän.

Heckert NeMo 60P 255 on kohtuullisesti hinnoiteltu laatupaneeli. Centrosolar S-Vision Class 225 on hieman kalliimpi tyylikäs erikoispaneeli.

Tämä vuoden uudet voimalat tai viimevuotisten voimaloiden laajennukset tulevat seuraaville paikoille (kuntia tai entisiä):

 • Artjärvi
 • Espoo
 • Hytti
 • Hyvinkää
 • Imatra
 • Joutseno
 • Kouvola
 • Lappeenranta
 • Lemi
 • Lempäälä
 • Luuumäki
 • Nokia
 • Orivesi
 • Rahula
 • Rantasalmi
 • Riihimäki
 • Savitaipale
 • Sipoo
 • Taipalsaari
 • Tervakoski
 • Uro
 • Vihti
 • Virolahti

Viime vuonna vastaavat lukemat olivat: 60 tuli luennolle, 30 ilmoitti haluavansa alustavasti hankkia järjestelmän ja 20 hankki keskimäärin 5kWp aurinkosähköt itselleen.

Vuoden vaihteessa Lappeenrannan Sähkönsiirron alueella oli aurinkosähkökapasiteettia 272kWp ja näyttää uhkaavasti siltä että 500kWp menee rikki uuteen vuoteen 2015 mennessä.

Yhteistilauksen idea

“Käyttää hyvälaatuisia länsimaisia osia ja yhdessä ostamalla ja tekemällä tuodaan laadukkaan aurinkosähköjärjestelmän kustannukset niin alas että niitä kannattaa Suomessakin hankkia. Yhdessä tekemällä luodaan esimerkki muille miten itse voidaan aktiivisesti muuttaa asioita, tässä tapauksessa energian tuotantoa Suomessa.” Vesa-Matti Puro

Viime ja tämän vuoden yhteistilauksessa hankitut osat (paneelit, kiinnitystelineet, invertterit ja jopa kaapelit) on valmistettu Saksassa. Käyttämällä Euroopassa valmistettuja laatuosia haluan olla mukana varmistamassa sitä että rakennetut aurinkosähkövoimalat saavuttaisivat halutun 30 vuoden käyttöiän. Mm. käytetyillä aurinkopaneeleilla oli EU:ssa vaadittava valmistajan CE-merkintä sekä TÜV Rheinland -testauslaboratorion sertifikaatti että paneelit ovat IEC 61215 laatu- ja IEC 61730 turvallisuusstandardien mukaisia.

Yhdessä aurinkosähkövoimala hankkimalla saavutetaan seuraavia etuja:

 • tehdään, opitaan ja jaetaan tietoa yhdessä, mm.:
 • suunnittelen osallistujien aurinkosähköjärjestelmän siten että osat muodostavat keskenään toimivan aurinkosähkövoimalan – eri sääolosuhteissa – ja myös 25 vuoden päästä,
 • kukin osallistuja hankkii laitteet ilman välikäsiä Keski-Eurooppalaisesta tukkukaupasta ja näille järjestetään edullinen kuljetus,
 • laadukkaat aurinkopaneelit saadaan edulliseen hintaa suuremmissa useamman sadan paneelin erissä,
 • teollisesti valmistetun luotettavan aurinkopaneelien kiinnitystelineen materiaat voidaan kuljettaa Suomeen kustannustehokkaasti, kun kuljetus järjestetään vähintään 10-20 tilaajalle kerrallaan,
 • saksalainen ammattilainen tekee kiinnitysjärjestelmän lujuuslaskennan kunkin  katon rakennetietoihin sekä haluttuun lumi- ja tuulikuorman kestävyyteen perustuen, kullekin kohteelle erikseen ja toimittaa tähän perustuvat piirustukset kiinnityksistä,
 • kullekin kohteelle tehdään aurinkosähköjärjestelmän mitoitus laitetetoimittajan ohjelmiston avulla,
 • sähkötyöt voidaan teettää paikallisella sähköalan ammattilaisella tuntityönä ja säästää kauempaa tulevan asentajan matkakustannukset, ja
 • aurinkosähköjärjestelmän tilaavasta ryhmästä muodostuu vertaisryhmä, jossa ideoita, tietoja ja käyttökokemuksia voidaan jakaa. Tänä vuonna yhdessä tutkitaan aurinkosähköjärjestelmän säätö- ja ohjausjärjestelmän vaikutusta järjestelmän kannattavuuteen verrattuna tilanteeseen jossa tällaista järjestelmää ei käytetä.

Yhteistilauksessa käytetyn 5kWp paketin hinta on 2013 keväästä 2014 syksyyn laskenut noin 860 euroa tai 11,5%. Hinnanlasku selittyy paneelien hintojen laskulla sekä 210W paneelin vaihtamisesta 255W paneeliksi aiheutuneella kiinnitystarvikkeiden määrän pienenemisellä neljän paneelin edestä.

Etelä-Karjala Instituutti on tehnyt tutkimusraportin Lappeenrannan aurinkosähkön yhteistilauksesta otsikolla “Passiivisesta sähkönkuluttajasta aktiiviseksi energiakansalaiseksi? Aurinkopaneelien yhteistilaus ja -rakentaminen Etelä-Karjalassa”: http://www.lut.fi/documents/10633/29979/Iiro_Gronberg_AurinkoenergiaV2_web.pdf/abb0c9f6-1a29-4313-9337-6295ac6e3d27

Energiauutisten juttu aiheesta: http://www.energiauutiset.fi/tuotanto/oma-aurinkosahko-aktivoi-etelakarjalaisia.html

Tutkimus on julkaistu Fortumin säätiön rahoittamana Pro Gradu -työnä Helsingin Yliopistossa: http://www.fortum.com/fi/konserni/linkit/fortumin-saatio/myonnetyt-apurahat/Documents/Fortum%20presentation%20-%20Iiro%20Gronberg.pdf

 Yhteistilauksen 2014 toteutus ja tulokset

Aurinkosähköä Pistorasiasta -luennolla mukaan tulijat olivat saaneet kuvauksen viime vuoden tilauksen kokemuksista ja perustiedot aurinkosähköstä Suomesta sekä aurinkosähkövoimalan hankinnasta yhteistilauksen kautta. Tilaisuudessa lähes kaikki täyttivät lomakkeen, jossa kysyttiin kiinnostusta osallistua yhteistilaukseen. Ison luennon jälkeen aloitettiin pienryhmätapaamiset, joissa 2-4 hengen ryhmissä mietittiin aurinkosähkön asentamista kunkin omaan kohteeseen. Näissä tapaamisissa mietittiin minkä kokoisia ja mihin asentoon aurinkopaneelit voitaisiin kunkin talossa asentaa. Jossakin tapauksessa näitä tilaisuuksia järjestettiin viime vuotisen yhteistilaukseen osallistujan kotona, jolloin samassa yhteydessä pääsi tutustumaan jo käytössä olevaan aurinkosähköjärjestelmään.

Pienryhmätilaisuus Taipalsaarella

Viime vuotisen osallistujan kotona pidetty pienryhmätilaisuus Taipalsaarella huipentui maatelineeseen tutustumiseen.

Kukin kohde tutkittiin alustavasti netin avulla käyttäen eri karttapalvelujen satelliitti- ja ilmavalokuvia. Etelä-Karjalan alueella, Kymenlaaksossa ja pääkaupunkiseudun ympäristössä olevat kohteissa pääosin käytiin myös paikan päällä varmistamassa sijoituspaikan sopivuus. Muutamassa kohteessa ensimmäisellä sijalla ollut sijoituspaikka ei soveltunutkaan aurinkosähkön asentamiseen. Suunniteltu paikka saattoi olla liian varjoisa sijoituspaikan (esim. talo pohjoisrinteessä) tai ympäristön puuston takia ja muutamassa kohteessa oli asbestia sisältävä mineriitti- tai varttikatto, johon aurinkosähköjärjestelmää ei voi asentaa.

Hyvä aurinkosähkön sijoituspaikka

Hyvä sijoituspaikka: paljon kattopintaa ilman hormeja, vapaa puustosta joka olisi auringon edessä aamusta iltaan ja lähimmät esteet kaukana. Tässä omistaja voi haluta kaataa pari koivua rakennuksen oikealta nurkalta. Kuvan kohde ei liity yhteistilaukseen.

Kun suunnitelmat oli saatu valmiiksi niin niiden perusteella kullekin pyydettiin lopullinen tarjous saksalaiselta toimittajalta. Kun tarjoukset oli tarkastettu aurinkosähkövoimalat tilattiin. Tänä vuonna aurinkopaneeleja tilattiin niin monta, että kauppiaan toimittajana oleva tehdas sekä pudotti niiden hintaa että sisällytti kuljetuksen tilaajan kotipihalle. Tämä edellytti noin 800 paneelin tilausta. Tilauksen teon jälkeen kauppias alkoi tehdä kunkin kohteen rakennetietojen mukaista lujuuslaskentaa aurinkopaneelien asennustelineen kiinnityksestä. Tilauksen koko oli sen verran suuri ja sisältä monipuolinen (kolmen eri valmistajan aurinkopaneeleita, kahden eli valmistajan kiinnitysjärjestelmiä, verkkoinverttereitä, verkkoonkytkettävä akkuinvertteri, lataussäätimiä, kaapeleita, ym.), että sovittu toimitusaika oli reilu kuukausi. Tämän odotusajan hyötykäyttämiseksi tilattiin yksi kuormalavallinen opetusmateriaalia, mm. tiilikattokoukkuja, ankkuripultteja peltikatolla ja saumatun peltikaton puristimia.

Oppimistyömaiden opetusmateriaali

Oppimistyömaiden opetusmateriaali saapui ennakkoon. Mukana oli mm. 100 tiilikattokoukkua, 100 ankkuripulttia peltikattoon ja 100 saumatun peltikaton puristinta.

Näiden oppimateriaaliksi tilattujen osien avulla organisoitiin puoli tusinaa oppimistyömaata, joilla kiinnitysjärjestelmän asennus käytiin läpi yhdessä tekemällä oppimalla. Oppimistyömailla kerätty osaaminen kiinnitysjärjestelmän asentamisesta siirrettiin seuraavalle oppimistyömaalle ja sitä kautta kaikkien osallistujien käyttöön. Tietoa jaettiin oppimistyömaiden jälkeen sähköpostikirjein että työmaakäyntien aikana. Osa osallistujista auttoi toisiaan myös oppimistyömaiden jälkeen.

Ankkuripultin asennuksen testipenkki

Kiinnityksen havainnollistamiseksi rakennettu testipenkki maan pinnalla, jossa nähdään miten ankkuripultti asennetaan peltikaton läpi kattotuoliin.

Oppimistyömaa Lemillä

Ankkuripulttien asentamiseen tutustumista Lemillä järjestetyllä oppimistyömaalla.

Näitä oppimistyömaita on kuvattu myös Antropologi Aurinkosähkötymaalla -blogikirjoituksessa: http://sivistyksenkehto.blogspot.fi/2014_05_01_archive.html

Kiinnitysjärjestelmälasti saapui Kühne+Nagelin kyydissä Lappeenrannan Vianorin pihalle tiistaina 24.6.2014 kello 8, purku onnistui tehokkaan varastomiehen ansiosta tunnissa. Ensimmäiset hakijat olivat paikalla kello 10 ja kolmessa tunnissa suurin osa tavaroista oli siirtynyt hakijoiden peräkärryihin, pakettiautoihin tai traktoreiden lavalle. Loput tavarat lähtivät torstai-aamuna 20 jalan merikontissa Kuusankoskelle, josta ne siirtyivät osallistujien kyydissä Hyvinkään kautta Tervakoskelle, Hyvinkäältä Vihtiin ja Tervakoskelta edelleen Lempäälään ja sieltä myöhemmin Nokialle. Kaikki osat oli tarkasti laskettu eikä osia kadonnut oman jakelumme aikana. Tietoon on tullut ainoastaan yksi tapaus jossa pieni määrä kiinnitysosia puuttui, mutta nekin tulivat pikapostina Saksasta kun sen perään oli kyselty.

Kuormaa puretaan

Saapunut kiinnitystarvike- ja invertteri kuorma purettiin Vianorin kentälle.  Aurinkopaneelit tulivat suoraan Saksasta tilaajan kotipihalle.

Yli 200kWp invertttereitä

Kuormasta profiilien takaa paljastui yli 200kWp invertterilasti.

Aurinkopaneelit tulivat omalla kotipihalle suoraan aurinkopaneelitehtaalta kunhan oli tilannut yli 18 aurinkopaneelia. Kuormalava tulee purkaa samalta sivulta missä on purkuohjeet.

Aurinkopaneelit tulivat omalle kotipihalle suoraan aurinkopaneelitehtaalta kunhan oli tilannut yli 18 aurinkopaneelia. Heckert Solarin aurinkopaneelit tulee purkaa kuormalavalta samalta sivulta kuin missä on purkuohjeet, tässä tapauksessa vasemmalla. Toisilla valmistajilla ohjeet on tulostettu vihkoon, joka on kiinnitetty kuormalavaa suojaavan muovin alle.

Kun materiaali oli jaettu niin nelisenkymmentä yhteistilauksen osallistujaa aloittivat oman aurinkosähkövoimalansa rakennuksen itse valitsemallaan aikataululla, nopeimmat valmistuivat viikon kuluessa tavaran saapumisesta.

5kW aurinkosähköasennus

Kaunis reilun viiden kilowatin aurinkosähköasennus Kouvolassa 2014.

9,69kWp aurinkosähkövoimala

Ensimmäinen rivi valmiina 38 paneelin 9,69kWp aurinkosähkövoimalasta Savitaipaleella 2014.

10,2kWp aurinkosähkövoimala

Maatilan konehallin katolla oleva 40 paneelin 10,2kWp aurinkosähkövoimala Lappeerannassa 2014.

Pyydä sähköpostilla noin sadan sivun materiaali kahdesta jo toteutetusta yhteistilauksesta ja niiden tuloksista.

Ota osaa ensi vuoden aurinkosähkön yhteistilaukseen! Rekisteröidy tällä sivustolla uutiskirjeen tilaajaksi niin pysyt informoituna ensi kevään tilauksesta. Jos osallistut seuraavaan yhteistilaukseen ja haluat henkilökohtaista opastusta ota yhteyttä minuun jo nyt syksyllä: Vesa-Matti Puro, 044-0396461, vesamattipuro@gmail.com.

Aurinkosähkön yhteistilaus 2014 tiedotusvälineissä (pilkun jälkeen jutun ilmestymispäivä tai lehden numero):

 • Promaint, 4/2014
 • Imatralle tullut voimala paikallislehdessä
 • Lappeerannan Uutiset
 • Aamuposti kirjoittaa Hyvinkään voimalasta
 • Sähkö & Tele
 • Yle Etelä-Karjala, 1.4.2014
 • Jouseno, 27.3.2014
 • Etelä-Saimaa, 23.3.2014

Lue lisää alkuperäisestä kutsusta: http://aurinkovirta.fi/aurinkosahkoa-pistorasiasta