vl_kotavoima1_2

Kotavoima 1

Kotavoima 1 on lappeenrantalaisen perheen omakotitalon varastorakennuksen katolla oleva Heckert NeMo 60P 255 -monikidepiipaneeleita käyttävä 4,08 kWp aurinkosähkövoimala. Voimala on toteutettu kolmivaiheisella 5kWp invertterillä. Asennus on suoritettu kaksikerrosrakenteisen asennustelineen avulla, jossa on korkea 200mm ilmaväli, joka pitää paneeliston viileänä ja parantaa aurinkosähkön tuottoa. Tällä asennustavalla saatiin myös muuten pienehkö katto riittämään halutunkokoisen aurinkosähköjärjestelmän asennukseen.

Pienin kolmivaiheinvertteri SMA:lla on 5kWp laite, joka tässä kohteessa valittiin käyttöön. Kun laitteeseen on nyt asennettu noin 4kWp aurinkopaneelit, laitteeseen jäi vielä reilun parin kilowatin laajennusvara, jonka voi toteuttaa myöhemmin. 5kW invertteriin voi kohteesta riippuen asentaa esim. 6,3 kWp aurinkopaneelit.

Kivitasku-voimalan tekniset tiedot:

 • huipputeho 4,08 kWp
 • laskennallinen vuosituotto 3300 kWh
 • vuonna 2014 tuotanto -
 • aurinkopaneelit 16x Heckert NeMo 60P -monikidepaneeli (á 255W)
 • paneeliston pinta-ala 26,7m2
 • 3-vaiheinen verkkoinvertteri SMA Sunny Tripower 5000TL-20
 • kinnitysteline IBC TopFix 200 -kaksikerrosjärjestelmä (zweilagig)
 • kiinnitys kattoon ankkuripulteilla (A2 M12x300mm)
 • DC-kaapelointi IBC FlexiSun 1 x 6mm2 PV1-F 0,6/1kV -kaksoiseristetty kaapeli
 • paneeliston kaltevuus 27 astetta, suuntaus lounaaseen, katon ja paneeliston välinen tuuletusväli 200mm
 • kytketty verkkoon 26.6.2014
 • sijainti Lappeenranta
Kotavoima 1 -voimalan paneelien sijoittelu vaakasuoraan mahdollisti katon täyttämisen optimaalisesti sekä toi paneelien sähköntuoton kannalta hyvän tuuletuksen.

Kotavoima 1 -voimalan paneelien sijoittelu vaakasuoraan mahdollisti katon täyttämisen optimaalisesti sekä toi paneelien sähköntuoton kannalta hyvän tuuletuksen.

Profiilien mittaus ja keskitys menossa

Alumiiniprofiilit nostettiin katolle ja mittanauhan avulla tarkistettiin paneelien tarvitsema profiilien pituus. Tämän perusteella profiilin pituus määrättiin ja se keskitettiin katolla tasaisesti äärimmäisiin kiinnityspisteisiin nähden.

Profiilien päiden keskitys

Proliifien keskityksessä profiilin molemmat päät ovat yhtä ulkona viimeisestä kiinnityspisteestä, tässä vain muutamia millimetrejä. Valmistajan sallima maksimi ylitys on 400mm.

Kahden profiilin välisen katkaisukohdan määritys

Kun mittaus ja keskitys on kunnossa, kahden profiilin välinen liitos merkittiin siten että se tulee kahden kiinnityspisteen puoliväliin eikä esim. kiinni toiseen kiinnityspisteeseen, jossa se häiritsee.

Kaapelin mittausta

Pluskaapelin mittaus paneeliston alle. Ukkosesta aiheutuvien ylijännitteiden ja häiriöiden minimoimiseksi paneelien oman kaapelin rinnalla mahdollisimman lähellä kierrätettiin paneeliston toisen pään kaapelia.

Luistonestopultti

Pystyprofiilin alaosaan tulee M6x30 luistoenstopultti, joka estää paneelikiinnikettä lipsahtamasta alas profiilissa. Tätä pulttia varten porattiin reikä kiinnikkeiden asennuksen jälkeen.

Sabluuna profiilien välin mittaamiseen

Jätevesiputkesta sahatulla sabluunalla oli helppo mitata että profiilit ovat oikealla etäisyydellä toisistaan. Paneelin alle jäävien kahden profiilin väli on eri kuin kahden vierekkäisen paneelien vierekkäisten profiilien väli.