Paneeliketju talon katolla

Kivitasku

Kivitasku on savitaipalelaisen yksityishenkilön omakotitalon ja saunan katolla oleva Heckert NeMo 60P 255 -monikidepiipaneeleita käyttävä 6,12 kWp aurinkosähkövoimala. Voimala on toteutettu kolmivaiheisella 6 kWp invertterillä.

Omistaja itse kertoo voimalastaan seuraavasti: “Voimala on toiminut normaalisti. Parhaimmillaan huipputeho heinäkuussa oli 4,3kW. Nyt pilvisinäkin päivinä 200 – 500W. Voimala on rekisteröity (sunnyportal.com) ja mailiin tulee päiväraportit. GSM-mokkula on saunamökissä WLAN-tukiasemassa, johon invertteri on liitetty. Verkkoyhteys toimii hienosti myös päärakennuksessa. Sähkölasku on kesän ajalta pudonnut noin kolmannekseen normaalikulutuksesta. Lämpimän veden lämmityös ja varaajan desinfiointikuumennus kerran viikossa on ajastettu tapahtuvan puolenpäivän tunneille. Samoin pesukonetta pyritään käyttämään aurinkoiseen aikaan.”

Jakamalla aurinkosähköasennus kahteen eri suuntaan osoittavaan paneeliketjuun voidaan aurinkosähkön tuotantoa päivän sisällä tasoittaa niin että suurempi osa siitä voidaan käyttää omassa kulutuksessa. Tässä puolet paneeleista on suuunnattu talon katolla kaakkoon, joka tuottaa aikaisemmin aamupäivällä ja toinen puoli saunan katolla länsilounaaseen, joka tuottaa myöhemmin iltapäivällä.

Kivitasku-voimalan tekniset tiedot:

 • huipputeho 6,12 kWp
 • laskennallinen vuosituotto 4900 kWh
 • vuonna 2014tuotanto 1368kWh (13.7.2013 – 25.9.2014)
 • aurinkopaneelit 24 x Heckert NeMo 60P 255 -monikidepaneeli (á 255W)
 • paneeliston pinta-ala 40m2
 • 3-vaiheinen verkkoinvertteri SMA Sunny Tripower 6000TL-20
 • kinnitysteline IBC TopFix 200 -yksikerrosjärjestelmä (einlagig)
 • kiinnitys kattoon ankkuripulteilla (A2 M12x300mm)
 • DC-kaapelointi IBC FlexiSun 1 x 6mm2 PV1-F 0,6/1kV -kaksoiseristetty kaapeli
 • paneeliston kaltevuus 33 astetta, 12 paneelia on suunnattu kaakkoon talon katolla ja 12 paneelia on suunnattu länsilounaaseen saunan katolla, katon ja paneeliston välinen tuuletusväli 150mm
 • kytketty verkkoon 13.7.2014
 • sijainti Savitaipale

Kivitasku-voimalan toimintaa voi seurata tunti-, päivä-, kuukausi- ja vuositasolla SMA:n Sunny Portal -palvelussa:

Kivitasku @ sunnyportal.com

Paneeliketju talon katolla

Ensimmäinen Kivitasku-voimalan paneeliketju on suunnattu talon katolla kaakkoon. Paneeliston vasemmalle puolelle jätetty tila on estetiikan lisäksi tarvittu siihen ettei viimeisen tukipisteen jälkeen tule liian suurta ylitystä.

Paneeliketju saunan katolla

Toinen Kivitasku-voimalan paneeliketjuista on suunnattu saunan katolla länsilounaaseen. Paneeliston ympärille jätetty tila parantaa tässä kohteessa esteettistä vaikutelmaa vaikkei tukipisteestä olisikaan ollut ongelmaa.

Kattotuolien sijoittuminen talon päissä

Kun asennustelinettä suunnittelee katolle tulee tarkistaa kattotuolien sijoittuminen erityisesti räystäiden kohdalla. IBC TopFix 200 -asennusjärjestelmä sallii 400mm ylityksen viimeisen tukipisteen jälkeen. Tämän takia tässä kohteessa paneelistoa ei voitu sijoittaa aivan räystään reunaan.

Laske kattotuolit paikan päällä

Suunnitellun aurinkopaneeliston alle jäävän alueen kohdalle sijoittuvat kattotuolit tulee laskea vaikka paikan päällä, koska kattotuolien välit saattavat poiketa eri kohdissa kattoa.